Angenäma problem

Svenska staten har ekonomiska problem. Statskassan får in för mycket pengar. De goda tiderna har under flera år gjort att inkomsterna är högre än beräknat. Vad ska man göra med alla miljarderna? Sänka skatterna? Då måste man höja dom igen när konjunkturen går ner. Vilket blåser på brasan nu och ökar risken för överhettning samtidigt som man bromsar genom höjningar när det borde eldas på. Betala av på statsskulden? Det riktiga borde naturligtvis vara att investera pengarna där dom gör nytta i framtiden. Det var inte så länge sedan som det framkom att både Banverket och Vägverket var tvingade att skjuta nödvändiga investeringar på framtiden eftersom det saknades pengar. Slutsatsen är alltså klar. Placera pengarna i infrastruktursatsningar och gör kollektivtrafiken effektivare och attraktivare. Om inte av andra skäl så av miljöskäl. Det finns ett flertal järnvägssatsningar som skulle behöva göras snabbt. I Skåne ökar resandet på tågen med 30%, långt över budget. Det är inte plats på tågen. Man behöver köpa fler tåg, men längre tåg får inte plats på stationerna. Och fler tåg får inte plats på spåren. Och detta är inte ett unikt problem för Skåne. Fast man kan ju vara lite oroad för hur Högeralliansregeringen tänker. Trots tidigare motstånd införs trots allt Trängselskatten i Stockholm. Men de pengar som kommer in används inte som utlovats till satsningar på kollektivtrafiken, dom ska användas till att bygga nya vägar för att öka biltrafiken!

Med jämna mellanrum dyker det i media upp stackare som känner sig lurade av våra mobil- och internetleverantörer. Konkurrensen mellan företagen är så hård att alla medel är tillåtna för att lura in dig som kund. Innan man skriver på det ”förmånliga” kontraktet gäller det att läsa det finstilta. Det som är så smått i tidningsannonsen att man inte kan läsa det utan förstoringsglas. Eller i TV-reklamen inte ens får plats. Ring för 0 kr/minut – att startavgiften per samtal är 2 kronor framgår inte. Ring för ett fast pris – att det bara gäller upp till ett visst antal minuter, sedan kostar det skjortan står i mycket små bokstäver. Surfa trådlöst på kvällen till ett lågt fast pris – fast dagtid kostar det en förmögenhet. Ring skitbilligt hela sommaren – sedan kostar det under resten av kontraktsperioden extra mycket. Tänk på att det alltid finns en hake om det låter extra förmånligt. Det är alltid du som blir lurad, inte mobilföretaget. Dom ser nog till att dom tjänar på det! Du tror väl inte att dom idkar välgörenhet?

För övrigt tycker jag det är självklart att vi ska folkomrösta om EU:s nya konstitution. Men det vågar inte politikerna.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s