Privatisera mera – eller?

Revisionsbolaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers har gjort en utvärdering av hur priserna mellan olika energibolag förändrats. Undersökningen visar att de priser som kommunala energibolag håller är klart lägre än de priser som hålls av de energibolag som kommunerna privatiserat. Priserna är 24% lägre. Även jämfört med de stora energijättarna som Vattenfall, Eon och Fortum har de kommunala energibolagen klart lägre priser. Jag vill inte hävda att det automatiskt blir lägre pris för konsumenten om det inte finns en ägare som kräver en ordentlig aktieutdelning. Men kanske finns det en liten lärdom att göra, eller vad tror Sveriges förskingringsminister Mats Odell?

Nya avrättningar är nu att vänta i Irak. Ytterligare tre f.d. makthavare har dömts till döden i ”demokratin” Irak. Det är bland annat Ali Hassan al-Majid som dömts till hängning för krigsförbrytelser under Saddam Hussein perioden. Att ”Kemiske Ali” är skyldig till det han anklagats för har jag inte synpunkter på. Det är mycket troligt att påstående är korrekta, och att domen i sig är riktig. MEN, en demokrati mördar inte sina politiska motståndare. Varken Saddam, Ali eller någon annan har den rätten. Då är man ju plötsligt inte så mycket bättre än de man nu hämnas på.

Stureplanscentern inom centerns studenförbund och ungdomsförbund har fått moderpartiet med på ett krav att lägga ner CSN och istället låta studerna ta vanliga banklån. På Ekot hör jag att bankerna på den typen av lån skulle ta en ränta på cirka 4%. CSN ränta är 2,1%. För att räntekostnaden för studenterna skulle blir lika låg skulle det krävas statliga subventioner. Och dessutom garantier från staten till bankerna om studenterna inte kan betala tillbaka. Dvs tanken är inte att spara pengar för staten, tvärtom. Det officiella skälet är att studenterna skulle få en bättre service (något vi nog kan ifrågasätta). Det verkliga skälet är ett ideologiskt beslut, privatiserat är bättre. Kanske inte för kunden, men i varje fall för marknaden.

För övrigt tycker jag att vi ska folkomrösta om EU:s nya konstitution. Men maktens herrar (och damer…) hävdar att frågan är alldeles för komplicerad för folket att begripa. Stackars folk som inte kan förstå, det är tur att det finns en Makt som kan rädda oss och ta ansvar!

Läs gärna den kompletta Sven Tycker. Tankar och tyckerier i mer än 10 år..

Sven Tycker – Färdiga åsikter helt gratis

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s