Funderingar inför helgen

HIF gick mot förmodan på en mina mot BOIS i Svenska Cupen, där nu tydligen nästan alla allsvenska lagen är utslagna av lag från lägre divisioner. Fast det är en sak i eftermälet till matchen som jag inte förstår. Tydligen var det ett antal HIF-supportrar som missförstått en hel del och misskötte sig grundligt. Och här har jag på Sven Tycker upprepade gånger mer eller mindre antytt att det beteendet är ett typiskt 08-beteende. Vad är nu detta? Har Fjollträskpatrasket infiltrerat HIF:s supportrar eller är dom lika dåliga kålsupare? Jag är förvirrad.

CIA:s vänsterparanoja under Vietnamkrigets dagar innebar tydligen också (fast det är väl ingen nyhet) att CIA infiltrerade, spionerade på och avlyssnade den svenska Vietnamrörelsen. Svenska Freds- och skiljedomsföreningens arrangemang under 1970-talet var tydligen mycket intressanta. Man kunde inte då, och inte nu heller, lita på den amerikanska underrättelsetjänsten. Olagliga aktiviteter i andra länder var inget problem för makthavarna i Vita Huset och Pentagon varken då eller nu.

Vi kan förvänta oss höjda hyror i framtiden. En utredning av det svenska hyressystemet som satts igång kommer tydligen att föreslå att de allmännyttiga bostadsbolagen inte längre ska vara i praktiken allmännyttiga, utan de ska vara vinstdrivande företag. Det viktiga ska inte vara att tillgodose behov av hyresbostäder till självkostnadspris, utan målet ska vara maximal vinst. Detta innebär naturligtvis höjda hyror. Både i det som en gång var Allmännyttan och hos privata hyresvärdar. Privatägarnas organisation Fastighetsägarna tror på höjningar kring 35%. Från Högeralliansen görs allt som är möjligt för att bli populära i de breda folklagren – eller? Är det så att man satsar på att göra ett så stort systemskifte som det är möjligt under fyra år för att sedan dra sig tillbaka i opposition igen och låta Socialdemokraterna fortsätta styra ett samhälle som förändrats i grunden och där det inte längre är möjligt att återställa. Apropå bostäder ser jag att byggandet av hyresrätter har störtdykt. Det som byggs är villor och bostadsrätter. Samtidigt som på många håll befintliga hyresrätter ska omvandlas till bostadsrätter och säljas ut. Syftet med en bostad ska inte vara att bo, syftet ska vara att investera och hämta hem vinsten efter några år.

Upphandlingingen av tågtrafiken med Öresundståg i Skåne och på Själland i Danmark slutade i att danska DSB vann budgivningen. Officiellt för att dom skulle satsa på att hålla tider, bättre service och bättre information. Men om man läser mellan raderna så är det verkliga skälet att man ville ha minst summa pengar. Övriga som lämnat anbud antyder att antingen har DSB räknat fel på pengarna, eller också har dom själva räknat fel. För det är inte möjligt att sköta trafiken för den summa som DSB lämnat som anbud. Och den som åkt tåg i Danmark kan nog vara enig med mig om att det inte handlar om service och punktlighet där. Sanningen är nog att DSB medvetet lagt sig under och räknar med att kunna täcka förlusterna med statliga bidrag i Danmark. I motsats till SJ som är ett affärsdrivande företag som går med vinst ser situationen annorlunda ut i Danmark.

För övrigt ska jag i helgen njuta av två dagars ledighet samt ta ett par vändor på Torparedagarna i Åstorp. Åstorps eget Kiviks marknad i miniatyr.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s