Stöld från folket

Enligt Peter Rost som tidigare varit chef för flera internationella läkemedelsföretag fifflar de stora multinationella företagen med skatten i Sverige. Peter Rost fick sparken från Pfizer sedan han avslöjat fiffel i deras svenska dotterföretag Pharmacia. Enligt Peter Rost skulle vanliga medborgare i Sverige kunna få sin skatt sänkt med 10-20 procent om storföretagen betalat den skatt dom skulle. Men istället för företagen ut vinsterna genom att interndebitera extra kostnader i Sverige och på så sätt föra ut vinsterna till länder där man slipper skatta för dom. Men detta är tyvärr inte ett område där politikerna vill ta i med hårdhandskarna. Istället bedöms det som viktigare att sätta åt den som fifflar med sin a-kassa.

Skattemyndigheten har granskat ett antal krogar och restauranger i Lund och Malmö. Åtta krogägare riskerar nu att åtalas för skattefusk. Det är också våra skattepengar som stjäls.

I en lång debattartikel i Aftonbladet i dag argumenterar Janerik Larsson, som är vice VD för Svenskt Näringsliv, för att privat ägande av företag är så mycket överlägset när vi gemensamt äger verksamheten genom statlig verksamhet. Han är uppenbart missnöjd med hur Högeralliansregeringen behandlar frågan. Han verkar tycka att det går alldeles för sakta fram. Som jag förstår det verkar han anse att det stora argumentet för privat ägande istället för samhälleligt ägande är att det privata ägandet skulle vara mer långsiktigt!?! Mycket strunt och rappakalja kan man få läsa från extremister från olika håll. Men detta är bland det löjligaste. Det är väl ingen garanti för långsiktighet att ägandet är privat. Har Janerik aldrig hört talas om vinstmaximering, kvartalskapitalism, kortsiktiga investeringar osv. Jag säger inte att privata ägare alltid ser kortsiktigt och strävar efter att få ut så stor vinst som möjligt så snabbt som möjligt framför att företaget överlever långsiktigt. Jag säger inte heller att statligt ägande skulle innebära motsatsen. Det finns många privata entreprenörer som är långsiktiga. Och det kan mycket väl finnas statlig verksamhet som inte ser långsiktigt. Men Janeriks struntprat är ju direkt löjeväckande.

Andra extremister vars agerande snarare motverkar deras eget syfte är AFA (Antifascistisk Aktion). I dagarna har en grupp från AFA vandaliserat bostaden för Anders Hagsgård som är Migrationsdomstolens chef. Dom verkar till och med vara stolta över detta. Anledningen till AFA:s aktion är att man protesterar mot Migrationsdomstolens hårresande beslut att det inte råder en väpnad konflikt i Irak. Jag har ingen som helst förståelse för det beslutet, men jag har ännu mindre förståelse för AFA. En organisation som bedriver sin verksamhet på ett sätt som gör att dom motverkar sina egna mål.

Och slutligen kan jag inte undvika att kommentera att det tydligen är dags för Pride-festival i Stockholm. Och det är väl något vi får stå ut med. Själv har jag svårt för grupper (det kvittar vilka) som måste spöka ut sig så till den milda grad för att väcka uppmärksamhet att det får till effekt att man motverkar sina egna syften. I gårdagens Aftonbladet var det en stort uppslagen debattartikel från någon inom hbt-rörelsen som protesterade mot att Glenn Hysén för ett antal år sedan klippte till en man som antastade honom på en toalett. Enligt debattören, Petter Wallenberg, skulle skälet till Glenns knytnäve vara bögskräck. Och det skulle då vara skandalöst att han då skulle inbjudas att tala vid Pride-festivalen. Själv tycker jag att det kvittar om det är en karl som tafsar på en kvinna, en kvinna som tafsar på en karl eller en karl som tafsar på en annan karl. En viss rätt att försvara sig har man faktiskt. Man ska inte ha färre rättigheter för att man är homosexuell, men man har inte heller fler rättigheter. Se’n ska man inte slå på någon!

Slutligen noterar jag att Ingmar Bergman gått bort. På kort tid har Povel Ramel, Lars Forssell och Ingmar Bergman gått bort. Uppriktigt är Ingmar Bergman den jag saknar minst. Jag har aldrig förstått mig på hans filmer om överklasskvinnors sexualneuroser!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s