På besök i Nyvång

Bergbunken i Nyvång

Dagens huvudaktivitet har varit ett besök i Nyvång. Samt ett förtvivlat arbete på att försöka förtränga att semestern nu är slut, och i morgon är det dags att återvända till arbetet. I år är det 100 år sedan provborrningar visade att det finns kol under marken i Nyvång. Och några år senare inleddes brytningen av kol i vad som sedan skulle bli Sveriges största kolgruva, Under 1940-talet när brytningen var som intensivast jobbade cirka 500 personer under jord (och ytterligare ca 100 personer ovan jord) för Bolaget. För att fira detta arrangerade Föreningen Nyvångs Gruva bland annat en vandring upp på Bergbunken, den enorma slagghög som är ett riktmärke i hela Nordvästra Skåne. Mer än 200 personer dök upp för turen upp på toppen, för att titta på Gruvmuséet (och lite fika). Många äldre som jobbat i gruvan och ännu fler anhöriga till de som jobbat i gruvan. Utsikten från toppen av slagghögen är magnifik. Men nu är jag trött i benen. En snabb 50-minuters promenad till Nyvång, bestigning av ”Berget”, och sedan en lika lång promenad tillbaka.

TV-serien ”Ballar av stål” som Robert Aschbergs Strix producerat för SVT kommer nu inte att sändas i SVT. Det var en felsatsning från första början erkänner programdirektör Annie Wegelius. Finns det verkligen någon som vågar ha synpunkter på det som går under benämning humor på TV. Något som har blivit väldigt sällsynt. Det mesta som produceras verkar mest bestå av försök att vara rolig på andra bekostnad. Robert Aschberg berättar att det finns andra kanaler som vill visa smörjan (ja, ordet smörja använde inte Robban). Och det är väl bra, då slipper ju SVT betala något till Strix. Eller…. Hoppas TV4 köper skiten och sänder i TV400, DÄR passar nog smörjan.

Roger Pontare vädjar om att få tillbaka sitt körkort. Efter en rattfylla fick han detta indraget i 8 månader. Men han anser sig behöva kortet för jobbet, och det blir för dyrt med chaufför. Det kunde han ju tänkt på INNAN han satte sig bakom ratten. Det finns väl inga förmildrande omständigheter så att den som behöver körkortet för jobbet ska få behålla det, trots rattfylla. Första rattfyllan tycker jag ska innebära 1 års avstängning och sedan inget nytt kort förrän efter ny uppkörning och dessutom krav på alkolås. En andra rattfylla – dra in kortet för evigt.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s