Danska tokstollar

Nyligen införde Danmark vad de flesta civiliserade länder redan gjort. En lag som gör det möjligt för icke-rökare att gå ut och äta utan att stinka tobaksrök när dom kommer hem. Det infördes alltså ett rökförbud på restauranger och krogar. Visserligen med mer undantag än vad som gäller normala civiliserade länder, men ändå ett steg i rätt riktning. Nu läser jag att föreningen ”Restauratörföreningen av 1881” har anmält lagen för att den kränker den privata egendomsrätten. Föreningens ordförande Bente Pedersen tror att man ska ha en god chans att vinna. Så då blir det väl bara för Danmark att återvända till stenåldern där dom hör hemma.

Jag läste en intervju med Lars Calmfors. Det var han som gjorde en konsekvensutredning om det svenska EMU-medlemskapet innan folkomröstningen om EMU. Nu har han utsetts till ordförande för ett finanspolitiskt råd som ska ge just råd till Högeralliansregeringen. Men det mest intressanta i hela intervjun kommer i slutet. Det kommer när han ska bortförklara hur det kan komma sig att Sverige som stannade utanför EMU kan ha en klart bättre ekonomisk utveckling än EMU-länderna. Så har det varit hela tiden sedan vi valde att stanna utanför. Och det är något som inte riktigt stämmer med hans förutsägelser innan folkomröstningen. Så här avslutar Lars Calmfors intervjun:

”Personligen är jag för att vi ska vara med i EMU, det känns rätt för mig som europé, men det är en värdering och bygger inte på vetenskap.”

Nähä! Så lät det inte innan folkomröstningen, då byggde argumenten för medlemskapet på vetenskap och inte värderingar. Det är tur att även högt ansedda ekonomer kan ändra sig.

G4S, som är det nya namnet på det säkerhetsföretag som står för en stor del av de värdetransporter som sker i landet, har ställt in en stor del av sina transporter. Efter det våldsamma rånet vid Arlanda för någon dag sedan så kräver man poliseskort av transporterna. Först ska alltså företaget ta bra betalt för att utföra transporterna säkert, sedan ska skattebetalarna via polisen stå för säkerheten. Smart tänkt! Men om nu polisen ska stå för säkerheten, vad ska vi då ha G4S till?

Stockholms Län Landsting har problem att få pengarna att räcka till. Det Högeralliansstyrda landstinget har kommit på en bra metod för att få in lite mer pengar. Alla de här tärande som kräver hjälpmedel som rullstol, hörapparat eller rollator kan ju faktiskt betala hyra för hjälpmedlen. 1200 kronor om året kan det väl vara värt att kunna höra eller flytta på sig.

För övrigt läser jag att socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson tycker att Försäkringskassan ska skärpa sig. Gissa vad vi som jobbar kvar på Försäkringskassan efter hennes nedskärningar av personalen tycker att fru Husmark Pehrsson själv ska göra? För övrigt ser jag att hon säger nej till det bästa förslaget som kommit fram på hur man ska kunna minimera fusket med Tillfällig Föräldrapenning. Förslaget går ut på att anmälan ska gå genom arbetsgivaren, precis som vanliga sjukanmälningar. Fru Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson tycker det blir för jobbigt för arbetsgivaren. Och det är klart, inte kan en moderat minister ställa krav på näringslivet!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s