Jan Björklund ljuger

Nyvalda folkpartiledaren Jan Björklund inleder sin karriär som partiledare med att stå i radion (eller möjligtvis satt han – det går inte av avgöra via radio) och ljuga. Med anledning av socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons förslag till ytterligare nedskärningar för sjukskrivna fick han frågan om de nya reglerna inte var ett brott mot Folkpartiets löfte om att bibehålla 80%-nivån i sjukförsäkringen. Och han förnekade att det var så. Den är fortfarande 80% hävdade han. Men det är verkligen att tänja på sanningen ordentligt. Sjukpenningen bestäms genom att man fastställer den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som sedan delas med 365 dagar och så får man 80% av detta belopp. SGI är mycket förenklat 12 gånger den månadslön man har. Och det innebär att man när man är sjuk får 80 av den inkomst man går miste om. Vid förra årsskiftet bestämde socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson att SGI:n bara skulle vara 98,5% av årsinkomsten. Vilket innebar när man tagit 80% av SGI:n fick man i själva verket ut 79% av inkomsten. I det nya besparingsförslaget ska SGI:n vara 97% av årsinkomsten, så från årsskiftet blir sjukpenningen (och föräldrapenning osv) 78% av inkomsten. Det hela är ett led i en långsiktig strategi är ersättningen vid sjukdom, föräldraledighet osv ska sänkas. Det ska löna sig att arbeta (dvs det ska straffa sig att bli sjuk, förälder, arbetslös, gammal osv). Sluta ljug Jan Björklund!

Några som däremot kan glädjas åt att staten får in lite mer pengar är de som har en arbetsgivare som bjuder på s.k. hushållsnära tjänster som en löneförmån. Även om du inte själv betalar för de hushållsnära tjänsterna ska du få gör avdrag för dessa i deklarationen. Ytterligare några som redan har råd med att få någon annan att städa huset ska alltså få hjälp från skattebetalarna att bekosta städningen. Man kan förstå att man måste skära ner ersättningen för sjuka för att finansiera subventionerna till de mer privilegierade.

En annan som är glad är George W Bush i Vita Huset. En opinionsundersökning som gjorts efter David Petraeus (i USA kallad David Betray us) rapport visar att stödet för presidentens Irakpolitik har ökat. Från tidigare 22% stöder nu hela 30% av amerikanerna Vita Husets strategi för ockupation av Iraks oljefält. Alla framgångar är goda framgångar. Fast det återstår att övertyga en majoritet…..

Skanneloppetuppladdning 2007: För någon vecka skrev jag att det ibland kändes som om man var 70 år gammal när man springer. Tyvärr går jag just nu som om jag är 90. Ont i ryggen framtvingar en något försiktig gång, och att springa kan jag nog glömma i ytterligare några dagar. Taskigt men sant!

En utredning om den illegala jakten på de stora rovdjuren läggs fram om några dagar. Utredningen har kringgärdats av problem. Utredarna har utsatts för hot och trakasserier i så stor omfattning att dom fått skyddad identitet. Varg- och björnhatet inom vissa kretsar är så stort att jag som svensk skäms.

Slutligen ser jag att även Stockholm ska höja priserna på kollektivtrafiken. Vi har väl blivit för många på tåg och bussar!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s