Fredrik Fiaskofeldt

Under en tid stod Fredrik Reinfeldts hopp till att svenska folket skulle inse hur snälla man var från Högeralliansen när lönebeskeden kom efter årsskiftet och visade på några kronor extra i plånboken. Den strategin gick i stöpet! Nu verkar hoppet stå till att Sverige om några år (ett halvår innan nästa val) ska stå för ordförandeskapet i EU. Det svenska folket ska få då se vilken fantastisk statsman Fredrik Reinfeldt är och rusa till valurnorna för att välja om Högeralliansen. Men, jag tror att moderatstrategerna gjort en stor missbedömning. Dom har inte insett vilken ilska den nedlåtande ton man har mot alla som av någon anledning inte jobbar resulterar i. Det finns många svenskar som gärna vill jobba, men som inser att det inte är möjligt. Redan den sitsen är för många förnedrande. Och att sedan höra Fredrik Reinfeldt och andra företrädare för Högeralliansen tala nedlåtande om dom för att dom inte jobbar (pga till exempel sjukdom) strör ännu mer salt i såren. Det är många som sitter i den situationen, och dom har anhöriga och vänner som förstår hur det känns. Det är alltså många som blir förbannade. Att höra Fredrik Reinfeldt påstå att det är något negativt att som Mona Sahlin prata till de som inte jobbar är taktiskt totalfel. Som känd från Försäkringskassan träffar jag själv många av dessa utanför snabbköpet, på perrongen i väntan på tåget osv. Ilskan är utbredd, och jag tror den är en stor faktor bakom Högeralliansens kraftiga nedgång i opinionen.

Denna kvinna kan bota utbrändhet på tre dagar

Dagens skratt var när jag hörde Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson presentera sitt nya förslag till hur de som tar ut Tillfällig Föräldrapenning ska kontrolleras. Tydligen är det så att från nästa år ska alla som begär ersättning för vård av sjuka barn visa ett intyg från dagis eller skolan på att barnet inte varit närvarande. Där slängde ytterligare några som jobbar på dagis och i skolan sina moderata valsedlar i papperskorgen. Dom har andra viktigare saker att göra än att skriva intyg till Försäkringskassan. Eller ska dom kanske kompenseras med större anslag? Bland oss som jobbar på Försäkringskassan finns det nog inte många moderata väljare kvar efter Cristinas snabbt botade utbrändhet. Det hör alltså till saken att handläggningen att Tillfällig Föräldrapenning sker mer eller mindre elektroniskt. Målet är att så många som möjligt ska lämna in sin begäran via Internet. Redan i dag sker detta till stor del. Dessutom sker utbetalning av många ersättningar helt automatiskt utan att någon handläggare tittar på blanketten. Hela denna rationalisering faller platt till marken om alla ärenden ska innehålla en bilaga från dagis och skolan. Den går ju inte att skicka via Internet. En mycket förenklad snabbkalkyl gjord av mig uppskattar att det nog kommer att behövas ungefär 3 gånger så många handläggare i landet för att betala ut ersättningen efter ändringen jämfört med i dag. Undrar om Cristina tänkt anslå mer pengar för att betala det? Att begära att arbetsgivarna skulle intyga frånvaron är det dock inte tal om. Det skulle vara ett för stort jobb för arbetsgivarna. För stort jobb för dagis och skola blir det däremot inte. Det hade ju varit synd om arbetsgivarna!

Bland de positiva nyheterna som läckt ut om nya budgeten är en höjning av skatten på bensin och diesel (fast jag kan inte direkt förstå varför vattenkraftsel ska beskattas mer samtidigt som flygtrafiken fortsätter att vara ett skattefrälse). För att försvara bensinskattehöjningen ska också reseavdraget höjas. Vilket innebär att de stora vinnarna är de grupper som gör de stora bilavdragen – dvs pendlarna kring Stockholm och Göteborg. Den stora överraskningen är att Göran Hägglund blev överkörd. Det var första gången. Han hade lite svårt i radion i morse att förklara sig att hans vallöfte om sänkt bensinskatt blev höjd bensinskatt.

Annars fick jag ett gott skratt på tåget till Helsingborg i morse också. Tåget utgår från Åstorp, men vi tyckte det gick lite sakta redan från början. Och drygt halvvägs till Bjuv kom det en förklaring. Lokföraren berättade i högtalarna att han hade tekniska problem, att motorn på tåget inte fungerade, så han skulle försöka rulla de sista kilometrarna in till Bjuv. Skulle detta inte gå skulle vi bli stående utanför Bjuv på linjen. Till all lycka var det tydligen inte uppförsbacke utan vi lyckades ganska exakt rulla fram till plattformen. Och medan lokförare och tågvärd stog utanför tåget med en bunt säkringar i handen utbröt det efter 5 minuter ett kollektivt rusande över till andra plattformen där nästa tåg (som lyckligtvis är mindre än 10 minuter senare) var på väg in. Det innebar att den totala förseningen till Helsingborg inte ens kom upp i 20 minuter (som är gränsen för att man ska få en kompensation i form av en gratisbiljett).

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s