Fastighetsskattekarusellen varv 23

Jaha, så var det då igång igen, med ett nytt varv i fastighetsskattesåpan. Nu har man tydligen bestämt sig för att den nya kommunala fastighetsavgift (som tydligen ska gå till staten…) som ska ersätta fastighetsskatten ska bli max 6.000 kronor istället. Kristdemokraternas vallöfte var 2.800 kronor, sedan blev det 4.500 och nu är det alltså slutligen (?!?) 6.000 kronor. Detta innebär att en majoritet av fastighetsägarna inte får någon sänkning (men får vara med att betala sänkningen för de som får en sänkning). Jag såg någon uppgift om att 45% i dag betalar mer än 6.000 kronor. Men det blir fortfarande en rejäl bingo på många 10.000-tals kronor hos moderaternas trogna väljare i Djursholm, Dandedryg, Lidingö, Vellinge osv. Dessutom rådde det tydligen fortfarande delade meningar om hur den begränsningsregel som redan finns i dag skulle vara utformad. Redan i dag finns det en sådan som gör att myterna om de stackars fattigpensionärerna som tvingas från hus och hem pga fastighetsskatten är inget annat än myter. Men uppenbarligen var Anders Borg och Göran Hägglund inte helt överrens om i vilken utsträckning denna skulle vara kvar. Såpan fortsätter säkert med nya kapitel.

USA:s privatiserade Irakkrig har hamnat i skottgluggen. Detta sedan den irakiska regeringen förbjudit den största privatarmén (vaktbolaget) Blackwater att fortsätta verka i landet. Detta sedan en grupp beskyllts för att öppnat eld mot oskyldiga civila. Den irakiska regeringen vill också ställa de ansvarig för händelsen till svars och granska alla övriga privata amerikanska vaktbolag. Bolag som sköter verksamhet som traditionellt sköts av militären. Bara Blackwater, som är störst, har över 1.000 anställda väktare verksamma i Irak. Den amerikanska ockupationsmyndigheten hävdar dock att vaktbolagens personal inte kan ställas till svars i Irak för vad dom gör i landet. Den amerikanska Iraksoppan blir värre och värre.

Fotbollsallsvenskan är jämnare än tidigare. När 5 matcher återstår har ledande Djurgården 36 poäng medan Hammarby som ligger på den undre halvan har 30 poäng. Ett utslag av socialdemokratisk jämställdhetspolitik som inte hunnit raseras av Högeralliansen?

Micro$oft förlorade i EU-domstolen, som håller med om att man utnyttjar sin monopolställning på operativsystem för att även få monopol på andra program. Främst handlar det om mediaspelare, men också t.ex. webbläsare osv. Fast sista ordet är inte sagt, vi ska se att Uncle Bill lyckas köpa sig ur det här också.

ST (som organiserar statligt anställda tjänstemän) protesterar mot att man från Högeralliansregeringen anser att statligt anställda ska ha sämre löner än andra. Traditionellt räknas löneanslagen för statliga myndigheter upp med ett procenttal som baseras på SCB arbetskostnadsindex. Detta för att myndigheterna ska kunna följa med i löneutvecklingen på övriga områden. Sedan kan anslagen höjas eller sänkas av andra skäl om man vill rationalisera, dra ner eller bygga ut. Högeralliansen har i budgeten bestämt att lönekostnaden för 2008 ska räknas upp med 0,78% förutom övriga neddragningar (normalt på övriga områden är siffran 3,4%). Detta innebär att myndigheterna inte har pengar för att höja statligt anställdas löner på samma sätt som lönerna går upp på andra områden. Vi som jobbar inom staten förstår att detta är ett sätt för Högerallianspartierna att tala om att statligt anställda inte är värda samma löner som andra. Men vi tycker att om man nu tycker det kan man ju säga det rakt ut. Eller skäms man för sin syn på lönediskrimineringen?

Slutligen hörde jag socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson på radion i dag. Om ni missade det så var det ingen förlust.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Fastighetsskattekarusellen varv 23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s