Julafton i Danderyd

Detta är faktiskt en enplansvilla

I morse hittade jag återigen morgontidningen liggande utomhus i regnet när jag gick ut med soporna. Utdelningen var försenad, så tidningsbudet gittade väl inte lägga den där den skulle ligga. En mattekunnig journalist på Helsingborgs Dagblad hade gjort en liten beräkning på vem i regeringen som var den stora vinnaren på ”avskaffandet” av den statliga fastighetsskatten. Det visar sig att den stora vinnaren var nykomlingen Ewa Björling. Den familjen tjänar drygt 40.000 kronor om året på att få en kraftigt sänkt skatt på svartbygget i Ekerö (se bild). Fast högsta bossen Fredrik ligger inte långt efter. Drygt 30.000 om året tjänar han på förändringarna. De båda folkpartisterna Jan Björklund och Cecilia Malmström ligger lite efter med dryga 20.000 i vinst. Maud Olofsson med sina knappa 10.000 får ju bara en spottstyver i vinst på det hela. Å andra sidan så är hon ju ordförande för det förmögnaste partiet och kan kvittera ut en ordentlig lön från partiet istället. Till de här vinsterna ska vi lägga förtjänsten på att avskaffa förmögenhetsskatten. Det finns 2.700 villor i landet med ett taxeringsvärde på över 5 miljoner (som alltså skulle betalt minst 50.000 i fastighetsskatt – om den inte begränsats pga låga inkomster). 85% av dessa ligger i Stockholms län. Vart fjärde hus i den här storleken ligger i Dandedryg. I Skåne ligger 200 av lyxvillorna. I Norrland ligger 1 (en). Dessutom kan dom ju numera få oss andra skattebetalare att subventionera städningen av kåken (dom är ju ofta så stora att det går ju inte att hinna med att göra själv). Är dom inte rädda för en våldsam överhettning av ekonomin i Fjollträsk när nu knösarna kring Stureplan får ännu mer pengar att spendera på nya stadsjeepar och annat att visa upp? Är det kanske därför man måste begränsa sjukpenning och A-kassa för att stoppa överhettningen?

Och apropå Högeralliansens jakt på verkliga och påhittade fifflare så har jag ett annat tips (förutom skattefifflare som jag tipsat om tidigare). Aftonbladet avslöjar hur Katolska kyrkan fifflar med skatteinkomsterna. När Kyrkan skiljdes från Staten för ett antal år sedan bestämdes att Svenska Kyrkan (och andra trossamfund som så ville) skulle få inkassera medlemsavgiften via skatten. Ett av de sju samfund som nappade på idén var Katolska kyrkan. Fast dom verkar ha missförstått en del. Dom anmäler kreti och pleti som medlemmar av kyrkan, och så får dessa betala kyrkoavgift till Katolska kyrkan. Skattepengarna betalas in i förskott till kyrkan, så även om man anmäler till skattemyndigheten att det är fel så får kyrkan behålla pengarna. Än så länge har mer än 13.000 svenskar anmält att dom felaktigt registrerats som medlemmar i Katolska kyrkan. Skattemyndigheten betalar tillbaka pengarna, men kyrkan får behålla dom. Det är vi andra skattebetalare som får finansiera kyrkan. Det är otidsenligt att någon organisation ska få sina medlemsavgifter inkasserade av staten. Lägg ner kyrkoskatten.

En grupp som förresten inte fått se sina anslag nedräknade är Knugen med familj. Där var det inte tal om att rationalisera och skära ner. Vickan börjar tydligen bli dyr i drift. Ju fler offentliga framträdanden hon måste göra, desto fler hattar behöver ju köpas in!

I dag blev det femte biobesöket på fem veckor. Jag börjar känna mig som stamkund på Filmstaden i Helsingborg. Men man får ju vårda sin guldstatus i SF:s bioklubb. Det har blivit två besök med Angeli, två med Kevin, och i dag var vi alla tre och såg Bron till Terabitia. En film som var mindre fantasy än vad jag hade väntat, och lite mer sedelärande budskap. Och riktigt tragisk. Men bra. Kan rekommenderas. Men kanske inte för allt för små känsliga barn. Det är aldrig kul när ”hjälten” dör.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s