En hemlighet avslöjas

Media berättar i dag om en ”hemlig” opinionsundersökning som gjorts av SIFO (fast så där hemlig verkar den inte vara eftersom den läckts till alla media). Vad som skiljer denna undersökning från de flesta andra opinionsundersökningar som Sveriges tidningar älskar att överösa oss med är väl främst att den är gjord på ett mycket större underlag (5.000 svenskar istället för de andra som handlar om ca 1.000 tillfrågade). Det hemliga i kråksången handlar nog främst om att den inte är gjord för någon speciell tidning, så istället kan alla tidningar referera till den. Hur som helst kan vi av undersökningen läsa fram att alla fyra Högerallianspartierna tappat väljare sedan valet (Moderaterna -2,5%, Centern -0,9%, Folkpartiet -0,8% och Kristdemokraterna -1,6%) och har nu 42,2%. Socialdemokraterna har ökat 5,6% och har 41,6%. Miljöpartiet har ökat 1,2% medan Vänsterpartiet tappat 0,6%. Men det som har skapat rubriker i tidningarna är Sverigedemokraterna. Dom har ökat med 0,7% till 3,6% (vilket jag tror är en stor missräkning för SD som jag tror har hoppats på en mycket kraftigare ökning). Men just det faktum att det är ett mycket manligt parti har fått rubriksättarna att vädra morgonluft. Bland männen har SD 5,9% medan man bland kvinnor bara har stöd av 1,4%. Kan detta säga något om den politiska intelligensen inom de olika könen? Fast å andra sidan har Högeralliansen en majoritet bland kvinnor över 65, så den teorin håller inte. Kan det vara så att de gamla tanterna tycker att Fredrik är SÅÅÅ sympatisk? Fast den teorin håller nog inte när det gäller mäns attraktion av Jimmie Åkesson – eller?

Maud Olofsson

Söndag innebär att det återigen var dags för familjen att ta en lunk i skogen. Friluftsfrämjandets höstlunk lockade i sedvanlig ordning ut alla fem för en promenad med picknickkorg (ja, egentligen inte en korg utan i min ryggsäck, men det kvittar väl). I Kalvahagen mötte vi Karin och Lennarts får som vi fick en liten kort pratstund med. Den här tackan presenterade sig som Maud Olofsson, fast jag tror faktiskt att hon skämtade med mig. Lennart är förresten skulden till att min syster varit hundägare större delen av sitt liv. Hon fick sin första hund (en irländsk setter vid namn Raj) redan medan jag fortfarande gick i skolan. Och den fick hon av just nämnde Lennart. Han hade skaffat den som valp för att ha och jaga fågel med (settern är ju en fågelhund) ute på sina marker. Fast Raj var en ytterst intelligent hund, pacifist som han var – han var nämnligen skotträdd. Och det är nog ett handikapp som är olämpligt för den som ska användas för jakt. Resultatet blev att Inga blev helt gratis hundägare och Lennart skaffade en ny hund. Lunken förresten gick ganska bra. Vi vuxna hade 8, 7 resp 6 rätt denna gången. Min blygsamhet förbjuder mig dock att skryta över vem det var som hade flest rätt.

Högeralliansregeringens stora slogan är att dom ska minska utanförskapet. Man kan därför undra varför Calle Stropp fortsätter att mobba Lars Danielsson. Eller det gäller att skapa ett nytt utanförskap för den del?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s