Den enda sanna glädjen är skadeglädjen

De som läst min blogg under en tid har nog märkt att jag gillar statistik. Det var faktiskt meningen att jag skulle läsa två terminer statistik i Lund i min ungdom. Nu tyckte de militära myndigheterna att det var en dum idé, dom tyckte istället att jag skulle göra militärtjänst vid S2 i Karlsborg. En åsikt som dom bittert ångrade!

Hur som helst har jag alltid gillat statistik. Och politiska opinionsundersökningar är alltid kul att läsa (och allra roligast att läsa är kommentarer från de som det går dåligt för). I dag har Synovate (f.d. Temo) presenterat sin septembermätning. Jämfört med förra månaden har Vänsteroppositionen ökat sitt försprång till 56 – 40. Socialdemokraterna har ökat till närmare 45% medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger oförändrat strax under 6%. Hos Högeralliansen har Moderaterna tappat till knappt 24%, Folkpartiet ökat till knappa 7%, Centern ligger kvar på knappa 6% och Kristdemokraterna har nu även hos Synovate trillat ner precis under 4%. Göran Hägglund får väl skylla på att man de senaste veckorna misslyckats med att få ut sitt budskap.Maud Olofsson får nog satsa några av partiets miljoner om man ska ha en chans att komma upp i de 15% man budgeterat med. Man kan kanske inleda valsamverkan med Folkpartiet och Kristdemokraterna så att målet uppnås om man slår ihop siffrorna. En intressant fråga är om det går upp eller när för Socialdemokraterna när man börjar bedriva någon form av opinionsarbete? I dag går det ju riktigt bra – om man håller tyst.

Investmentbanken Carnegie har nu fått sitt straff. Bolaget har varit inblandad i ett antal skandaler. Där de duktiga stjärninvesterarna sysslat med insideraffärer, fiffel med värdering av fonder osv. Personalen beräknas ha fifflat till sig närmare 200 miljoner för mycket i bonusar. Det handlar om bonusbelopp som är sjuka. Och uppenbarligen börssnobbar som blivit fartblinda. Finansinspektionen straff är att VD:n ska avgå, styrelsen bytas ut och en straffavgift på 50 miljoner. Det är människor med den här moralen och kontrollen som vi ska lockas att överlåta våra pensionspengar till. Skandal är inte ett tillräckligt ord.

Ett annat privat företag som råkat i knipa är Sveriges största värdetransportföretag, Loomis. Företaget står för 70% av värdetransporterna i landet. Nu har Länsstyrelsen dragit in företagets tillstånd. Paniken är total inom handel och på bankerna. Kanske skulle man funderat lite innan man överlät alla pengarna till ett företag som uppenbart inte kunnat utbilda sin personal. Det har också visat sig att en mycket stor andel av alla värdetransportrån haft insiderinblandning. Ännu en skandal!

Innan jag gick och lade mig i går på kvällen såg jag Schyman på TV i TV8. Hon diskuterade alkoholpolitik med lite olika folk. Och hon vet ju vad hon talar om. Men hur kändes det för den gamla vänsterledaren att i en kommersiell TV-kanal avbryta en intressant debatt med att nu tar vi paus, men återkommer snart. Allt för att plocka in lite kommersiell reklam. Det är väl bra att vi alla är flexibla!

Banverket (och alla de som trafikerar järnvägarna) har ett märkbart ökande problem. Människor som tar livet av sig genom att slänga sig framför tåget. Bara i södra Sverige har än så länge i år 18 stackare valt denna metod för att få slut på livet. Vad är det för känslor och tankar det finns hos människor som får dom till att ta till en sådan metod. Det handlar ju inte bara om att ta sitt eget liv. Vad är det som får någon att utsätta andra för detta. Den lokförare som blir utsatt för detta tvingas leva med den synen resten av livet. Att ett antal tusental resenärer blir ett antal timmar försenade till jobbet, till sjukhuset, till hemmet osv är en bagatell. Men vad försiggår i huvudet på den som väljer ett så här uppseendeväckande metod att ta sitt liv? Är det för att man tror att det är ett ”tillförlitligare” sätt? Är det för att man vill göra det på ett ”offentligt” sätt? Det är djupt tragiskt att någon vill sluta sitt liv. Och det är ännu mer tragiskt att man väljer att göra detta på ett sätt som så svårt drabbar andra helt oskyldiga medmänniskor. Varför?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s