Stureplanscentern är ute och reser

I dagens Aftonbladet har nuvarande ordföranden i CUF, Magnus Andersson (en värdig representant för Stureplanscentern) ett debattinlägg där han hävdar att centern vet vad verklig solidaritet är. Egentligen är det mesta blaj-blaj och sådant som väl de flesta håller med om. Men han börjar sin artikel med att argumentera för CUF:s krav på införande av ett grundtrygghetssystem i socialförsäkringarna. Ett krav man är ganska ensamma om. Och skälet till det hela är naturligtvis att hela idén är knäpp. I Magnus Anderssons argumentation menar han att det är orättvist att sjuksköterskan och direktören inte får samma bidrag när dom är sjuka. Tyvärr har Magnus fått en sak om bakfoten. Sjukpenning (och föräldrapenning) är inte ett bidrag. Det är en försäkring. En inkomstförsäkring (det heter sjukförsäkring och föräldraförsäkring)! Försäkringen ska kompensera för den inkomstförlust man gör. Tanken bakom en försäkring är att man betalar in en avgift (i Sverige genom arbetsgivaravgifter i förhållande till lön) och sedan får man ut en kompensation från försäkringen om man förlorar pengar i förhållande till vad man förlorar. Jag kan inte se att det är bättre att den som knappt jobbar ska få ett bidrag om han blir sjuk som är lika stort som den som jobbar heltid. Antingen blir bidraget så lågt att den som har hög inkomst tvingas ta ännu en försäkring, eller också blir det så högt att det lönar sig att bli sjuk för den som har låg inkomst. Du är ute och reser Anders! Tycker du att bilförsäkringen ska betala ut samma ersättning till den som blir bestulen på sin Rolls Royce och den som blir bestulen på sin gamla Skoda också? Nä Anders, du får nog tänka om lite! Det blev nog lite för mycket serverat vid Stureplan när dom tankarna tänktes fram.

Kristdemokraterna har börjat få panik. Opinionssiffrorna är katastrofala, och risken för att partiet åker ur riksdagen i nästa val är stor. Affärerna med fastighetsskatten som var tänkt att bli en valvinnare har gjort att frågan snarare blivit ett sänke. Så nu får Göran Hägglund och partistrategerna tänka om. Därför har man just nu inlett en kampanj på temat ett justare Sverige. Och huvudtemat i det hela verkar vara att det ska införas en lag som gör det straffbart att inte ingripa mot brott. En tanke som bör stanna vid en tanke. Visst ska du ingripa – om du kan. Men att lagstifta i frågan är totalkorkat. Det löser inte problemet eftersom du faktiskt inte kan döma folk för att dom blir livrädda. Men det låter ju fint.

Den utredning som Christina Rogestam gjort om de svenska flygplatserna föreslår bland annat att flygplatser som t.ex. Kristianstad och Ängelholm här i Skåne ska fortsätta stödjas med skattesubventioner på upp till 75% av kostnaderna. Man uppskattar att det faktum att flyget slipper betala skatt på flygbränslet motsvarar ett stöd på omkring 2 miljarder kronor. Hade det vanliga bensinpriset haft samma (dvs obefintliga) beskattning som flygbränslet skulle priset ligga på 4 kronor. Det är dags att låta flyget betala sina kostnader. Inte ens den lilla blygsamma flygavgift som den f.d. socialdemokratiska regeringen införde fick vara kvar. Den avskaffades av Högeralliansregeringen innan den hann träda i kraft. För inte tusan kan affärsflygresenärerna betala för sig!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s