Förnedrande?

Helsingborgs Dagblad har kollat upp vilken dag de olika kommunerna betalar ut sitt försörjningsstöd i december. Försäkringskassan har alltid som rutin att tidigarelägga utbetalningen av ersättning i samband med helger. Ersättningar som skulle ha betalts ut 25-27 december kommer därför t.ex. att betalas ut före julen. HD:s granskning visar att de flesta kommuner i NV-Skåne också betalar ut försörjningsstöden före julhelgen. Men tre kommuner, Landskrona, Ängelholm och Klippan, utmärker sig med att ha bestämt att utbetalningen skall ske efter jul. Och det andas en klar översittarmentalitet bakom besluten. Dom ska inte ha pengarna före jul så att dom använder dom till julmat och julklappar, det kan dom spara till under tidigare månader. Det är bättre att pengarna kommer senare så att dom inte har slarvats bort dom utan räcker till hyran. Tydligare kan man inte säga att ni kan gott stå där på knä och förnedra er. Är ni så lata och okunniga att ni tvingas få socialbidrag så bestämmer vi till er!

Våra övervintrande USA-vänner har haft en svår tid. Kriget i Irak har varit svårt att försvara för de flesta. Och utvecklingen i landet har ju under de år som gått sedan invasionen inte direkt gått i deras riktning. Man kunde därför riktigt känna i luften hur glädjen spred sig i dessa grupper när det under de senaste dagarna rapporterats om att antalet döda i Irak minskad de sista månaderna. Fast i dag såg jag en artikel som hävdade att skälet till att antalet döda minskat inte är ett tecken på att situationen normaliserats. Anledningen är att landet blivit så etniskt rensat att de olika grupperna inte längre möts. Miljoner irakier är flyktingar i sitt eget land. Hela landet har blivit uppdelat i shiitiska eller sunnitiska delar. Kurder bor för sig, shiiter bor för sig och sunniter bor för sig. Om detta ska ses som en framgång är ju tveksamt. Den dag inte trupper patrullerar gränserna eller folk försöker flytta hem igen exploderar våldet på nytt.

En av de sista USA-allierade i Irak håller på att falla. Det konservativa styret i Australien under John Howard ser enligt opinionsundersökningarna på att förlora det kommande parlamentsvalet. Den svensktalande Kevin Rudd och hans Arbetarparti verkar gå mot en jordskredsseger. Australien har under senare år internationellt mest blivit kända för att snart vara ett av de få länderna som fortsätter stödja den amerikanske ockupationen av Irak med soldater och för att tillsammans med USA vägra skriva under Kyoto-protokollet för att få ner utsläppen av växthusgaser. Kevin Rudd har lovat att vrida om Australiens politik när det gäller utsläppsbegränsningarna och att ta hem trupperna från Irak.

Ericsson-raset på världens börser är ett tydligt tecken på att aktiespekulanterna är intelligensbefriade. Den totala flockmentalitet där ”finanshajarna” inte kan tänka själva utan likt ett fiskstimm vänder på en sekund bara för att en vänder är uppenbar. Vinsterna slutar att sätta nya rekord – och omedelbart är det katastrof. Det handlar ju inte om att företaget helt plötsligt börjat gå med förlust. Vad som hänt är att helt plötsligt är kvartalsvinsten inte högre än vinsten förra kvartalet.

Besök gärna min kompletta blogg. Här finns tankar och tyckerier sedan mer än 10 år tillbaka.

Sven Tycker – Färdiga åsikter helt gratis

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s