Gaslarm

SR:s Ekot har gjort en enkät bland riksdagsledamöterna om hur dom ser på den planerade ryska gasledningen genom Östersjön. Det visar sig att 72% av de som svarat säger Nej. Bara 11% sade Ja. Men eftersom både Calle och Fredrik är positiva (varför Calle är positiv tror jag alla förstår…) så blir det nog ett Ja. För i regeringen bestämmer dom, och regeringen bestämmer.

Det är inte bara nästan alla världens miljöorganisationer som är kritiska till det urvattnade resultatet av klimatkonferensen på Bali. Från USA verkar Vita Huset var mycket kritiska till att överenskommelsen inte var ännu mer urvattnad, detta trots att man ju skrev under. Det känns nästan som om det var ett misstag att det blev en amerikansk underskrift?

Jag sitter och lyssnar på f.d. kristdemokraten Ture Skånsberg som är kritisk till att Jonas Gardell blivit hedersdoktor vid teologiska intitutionen vid Lunds universitet. Han tycker att man kan inte bli hedersdoktor bara för att man är kändis. Men han hade inga synpunkter på att drottning Silvia blivit utnämnd till hedersdoktor!?!

F.d. moderatledaren Ulf Adelsohn och hustrun, nuvarande kulturminister Lena Adelsohn, är så kritiska till Svenska Dagbladet att man sagt upp prenumerationen. Han tycker att tidningen är för kritisk till Högeralliansregeringen och han lägger skulden på tidningen för att det går så dåligt i opinionen. Det är tur för Ulf att han inte är sosse. Dom är vana vid att nästan alla tidningar kritiserar dom. Men han har väl blivit bortskämd med att hela pressen tillhör supportrarna. För övrigt kan jag inte begripa vad Ulf pratar om. Jag har nyligen läst SvD i en månad (gratis…). Och om man kan säga något om tidningens politiska hemhörighet, så inte har den plötsligt blivit en vänstertidning i varje fall. Fast den har kanske slutat vara en propagandatidskrift för moderaterna!

För övrigt har ni väl noterat att järnvägstunneln genom Hallandsås har kommit till mitten. Borren är kommen halvvägs. Att det går framåt kan vi se här i Åstorp eftersom den betongfabrik som tillverkar tunnelelementen ligger här, och vi kan se alla tåg som kör iväg med elementen till tunnelbygget. För oss innebär det också ett lyft när tunneln är klar eftersom det antagligen blir först då som Söderåsbanan blir färdig för nystartad persontrafik. Det är nämligen där och genom Åstorp som godstågen, som tunneln främst byggs för, ska gå.

Och när vi ändå är inne på järnvägar. Jag var inne på en järnvägssajt igår på kvällen. Där hade man haft en omröstning om vilken tågtyp/vagnstyp som hade den bästa komforten. Vann gjorde Kustpilentågen. Det var dom som tidigare gick bland annat mellan Helsingborg-Kristianstad. Sedan sålde man tågen till Israel och istället fick vi gamla avlagda SJ-tåg. Och nu kör man med Pågatåg. I omröstningen om komfort gissar jag att Pågatågen kom sist (det framgick inte av redovisningen). Skånetrafiken ska ha en eloge för turtäthet, men för komforten…

Gå ur EU

Slutligen noterar vi att EU-Domstolen återigen bestämt att i Sverige gäller inte svensk lag. De svenska lagarna stiftas inte av de folkvalda lagstiftarna i Sveriges riksdag. Vilka lagar som ska gälla i Sverige bestäms av en liten grupp jurister i Bryssel. Återigen har vi fått fastställt att Sverige inte längre kan benämnas som en självständig stat. För en självständig stat stiftar sina egna lagar, det gör inte någon annan. Alla som vill ha ökade möjligheter att tjäna pengar på att utnyttja andras arbete vädrar morgonluft. Skamligt, vill jag säga om EU-Domstolen dom när det gäller fackets rätt att kräva kollektivavtal. Det är nog dags att aktualisera frågan om vårt fortsatta medlemskap i EU. Jag tänker ta på mig min anti-EU pin igen! Fast Maud Olofsson är naturligtvis överlycklig!

Med hjärtat på rätta ställettill vänster


Den kompletta samlingen av Svens tyckerier

mer än 10 års samlade fria tyckerier i kanske Sveriges äldsta dagliga blogg

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s