Rapport från finansvärldens träsk

ECB, den Europeiska centralbanken och flera stora riksbanker har fått gå in med stora summor stödpengar för att rädda bankvärlden, som spekulerat bort sina pengar på högrisklån i USA. För att inte delar av bankvärlden ska krascha är man helt enkelt tvungna att stoppa in nya pengar. Men några har säkert blivit rika på affären!

Den svenska riksbanken har beslutat att inte höja räntan. Trots att alltså inflationen är på väg upp (och faktiskt till viss del ligger över Riksbankens inflationsmål). Men det är positivt, eftersom en höjning också hade riskerat att ytterligare förstärka den konjunkturnedgång vi är på väg in i. Det är annat än de höjningar som den tidigare Riksbanksledningen gjorde under den socialdemokratiska regeringen när inflationen låg långt under inflationsmålet. Höjningar som bromsade konjunkturen och höjde arbetslösheten. Riksbankschef då var den tidigare moderate statssekreteraren Urban Bäckström. Numera högsta boss på kampanjorganisationen Svenskt Näringsliv. Just nu aktuella med årets löjligaste reklamkampanj (ja, näst efter mobiltelebolaget Parlino möjligen). Ni har väl läst de tramsiga sagorna som publiceras i tidningarna just nu.

Skandias tidigare VD, Lars-Eric Pettersson, friades i Svea Hovrätt från att ha begått något fel när Skandia lurades att betala ut hundratals miljoner i bonusar felaktigt. Ingen har gjort något fel, det bara blev så. Kul att veta för alla aktieägare i Skandia som blev lurade på pengarna.

Jag ser att det har brutit ut debatt i Riddarhuset (som alltså är adelns egen lilla förening för inbördes beundran). Greve Douglas har nämligen dristat sig att föreslå att även adliga kvinnor skulle ha rätt till medlemskap och inflytande. Och då, må ni tro, tog det fyr i huset. – ”Greve Douglas förslag blir ett exempel på de små stegens tyranni – han har inte tänkt igenom hela vägen” säger ordförande Henrik Ankarcrona. Är det möjligt att undvika att hålla sig för skratt. Menar dessa gubbar att man ska ta dom på allvar?

För övrigt har jag varit på ett litet besök på Helsingborgs Dagblad efter jobbet för ett litet samtal i dag. Kanske dyker min vackra nuna (den utan skägg) upp i bladet om några dagar. Varning utfärdas härmed!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s