Miljoner till "välgörande ändamål"

Knugahuset ska få mer pengar nästa år. Närmare bestämt 12 miljoner mer, vilket är en ökning på drygt 12% till 109,5 miljoner kronor. Det måste vara en av de största ökningarna i hela budgeten. Anledningen till höjningen är att kronprinsessan Victoria fått utökade officiella plikter heter det. Men, om nu Vickan tar över allt mer av uppvisningen, då måste ju Tjabo och Silvia få mindre att göra? Och om Silvia ska visas upp mindre så behöver hon ju inte åka lika ofta till Brasilien och dra åt skruvarna i nacken. Det kunde väl spara en del pengar på apanaget. Eller har jag fått det hela om bakfoten?

Det lönar sig med välgörenhet. Tidningen Fokus har tittat på lönerna till topparna på de stora insamlingsorganisationerna. Och dom är inte direkt låga en del av dom. Värst är Röda Korset. Christer Zettergren som är generalsekreterare i Röda Korset har en lön på över 90.000 i månaden medan ordföranden (förre folkpartiledaren) Bengt Westerberg fick nästan 70.000 i månaden. Undrar om dom skänker en del av lönen till välgörenhet? Siffrorna gäller 2006, och var en ökning med 12,5% sedan 2005. Det var lite mer än vad vanliga löntagare (dom som skänker pengar till insamlingarna) fick i höjning – cirka 3 procent. Rädda Barnen och SOS-Barnbyar ligger inte långt efter med löner som börjar närma sig miljonen om året. När det gäller Röda Korset var det under tiden med prinsessan Christina Magnusson som racet inleddes. Innan dess betalade man ut för förlorad arbetsförtjänst. Men egentligen är det självklart. Det måste ju löna sig att engagera sig! Själv räknar jag snart med att kanske få några procents höjning av min månadslön på 21.000 och tänkte använda några av kronorna till att höja mina månatliga bidrag till Amnesty och Olof Palmes Solidaritetsfond. Det ska ju löna sig med en lyckad lönerörelse, inte bara för mig.

Jag lyckade övertala Kevin att följa med på bio på eftermiddagen. Dagens film var den japanska Kikis expressbud. En nästan 20 år gammal animerad film som nu nått Sverige. Det går minsann fort. En ganska gullig historia om häxan Kiki som fyllt 13 år och därför ska åka till staden på ett års praktik. Att Hiyao Miyazakis film är från 1989 märks. Bland annat är det inte actionscenerna som är det viktiga. Det är lite äventyr, lite romantik och lite sedelärande historia. Men en trevlig underhållning en kall lördageftermiddag. Gå och se den om ni hinner innan den försvinner igen.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s