Några bra nyårslöften?

Gårdagskvällen avslutades med att jag tittade på Michael Moores Bowling for Colombine. Jag missade tyvärr en del av början eftersom TV:n var upptagen. Vi har ju bara tre stycken TV-apparater, så det händer ganska ofta. Lyckligtvis väntar vi på att en fjärde ska levereras, så problemet ska väl inte behöva inträffa så ofta se’n. Men, vi är ju fem i hushållet, så helt omöjligt är det inte. Hur som helst är Michael Moore alltid en trevlig (?!?) bekantskap. Säga vad man vill, men han är en enormt skicklig filmskapare. Hans dokumentärer är visserligen alltid partsinlagor och inga neutrala skildringar. Men han får på ett väldigt pedagogiskt och humoristiskt sätt fram sitt budskap. Bowling for Colombine handlar om den amerikanska fixeringen vid skjutvapen. Direkt föranledd av skolmassakern i Colombine, men också andra liknande hemska händelser. Tragedier som kan hända, och händer, överallt på jorden. Men där USA är fruktansvärt överrepresenterade. Medan antalet dödade pga skjutvapen i andra länder räknas i hundratal på ett år så handlar det i USA om 10.000. Vapenlobbyn i USA är stark, och det finns inte mycket som tyder på en ändring till det bättre.

Gott Nytt År

Har ni några nyårslöften? Eller nyårsönskningar? Jag har väl lovat att vara mer positiv och mindre gnällig på Sven Tycker vartenda år sedan det började. Och efter några veckor med goda föresatser insett att det fungerar inte. Det är helt enkelt mycket roliga (och lättare) att gnälla och kritisera än att vara positiv. Det är som med kvällstidningarnas löpsedlar och innehåll. Det säljer bättre med skandaler, mord och katastrofer än att berätta om fred, kärlek och lyckliga slut. Ska det vara kärlek så ska det vara porr…. Men vi kan väl ändå enas om att vi önskar en fredligare och lyckliga värld. En värld där ALLA tänker längre än näsan räcker. Där vi funderar på vad vårt handlande får för effekter, inte bara för oss själva utan för både våra närmaste och hela mänskligheten.

Med någon av morgontidningarna fanns en bilaga med reklam för Fritidsresors resor till Thailand. Inte en rad om flygets miljöproblem där inte. Kan vi för det kommande året hoppas att människan innan man fattar sina beslut tar in faktorer som inte bara handlar om den egna lyckan. Jag såg en insändare i en av morgontidningarna där kvinnan bakom tangenterna önskade fler kvinnliga makthavare (och det gör jag också). Men hon trodde att vi skulle få en fredligare värld då. Men tyvärr tror jag inte det är så enkelt. De kvinnor som kommit till makten i olika länder har tyvärr inte visat sig vara fredligare än sina manliga föregångare. Men vi kan väl önska fredligare makthavare OCH fler kvinnor. Sydsvenskan önskade förresten på ledarsidan en ny regering och det var ju en lovande önskan. Fast dom tillade att den skulle vara borgerlig! Jag undrad vad dom tycker att Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering då är? Oborgerlig? Men jag önskar också en ny regering! En icke-borgerlig sådan kan vi väl uttrycka det som.

Nu njuter vi av de sista stunderna av 2007. Det har helt plötsligt blivit minusgrader och solsken. Så något gott är det. Välkomna till 2008 och ännu fler väl genomtänkta tyckerier på Sven Tycker – Sveriges äldsta dagliga blogg!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s