Sveriges Socialförsäkringsminister är inkompetent

Cristina Husmark Pehrsson

Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) slog till i går igen på TV. Ser ni den här kvinnan – håll er undan! I går hörde jag henne på TV tycka att man borde införa ett förbud mot att komma och anmäla Tillfällig Föräldrapenning flera år i efterhand. Hur man ska kunna förbjuda något som inte finns kan jag inte förstå. Det måste till en Husmark Pehrsson för att så totalt missförstå verkligheten. Men hon fortsätter sin Don Quijote kamp mot fusket med TFP:n i tron att detta är mycket värre än det verkligen är. Det som gäller i dag är att enligt lagen får man inte ersättning för tid innan man anmälde frånvaron till Försäkringskassan. FK har sedan möjlighet att bevilja ersättning för tid innan anmälan – om det finns skäl till detta. Man satt kanske på sjukhuset hela dagen. De som får beviljat för tid innan anmälan gjordes avkrävs ofta bevis på frånvaron, t.ex. ett skriftligt intyg från arbetsgivaren eller kopia av en lönespecifikation som visar på löneavdrag osv. Dvs den som får beviljat för tid före anmälan kontrolleras i mycket högre utsträckning än den som gör sin anmälan i tid. Eller kanske menar fru Husmark Pehrsson de som anmält i tid men som hittar blanketten som man glömde skicka in, i skrivbordslådan, när man städar ett år senare. Samma sak gäller här, den som skickar in sin blankett långt efteråt blir också mycket oftare kontrollerad. Vad är det Husmark Pehrsson vill förbjuda? Mig veterligen kan man inte komma flera år efteråt och göra en anmälan och få utbetald ersättning, varken Tillfällig föräldrapenning eller någon annan förmån. Sveriges Socialförsäkringsminister verkar ha förläst sig på Don Quijote. Jag tror vi döper om katastrofen till Cristina Don Quijote! Byt ut henne, hon har inte fattat något.

När jag kom till jobbet i morse strax före halv åtta möttes jag av några arbetskamrater som satt kring ett bord och såg lätt irriterade ut. Det första dom sade var: ”Såg du kä……. i TV i går?” Jag vill inte skriva exakt ordalydelse, det biten censurerar vi. Men det handlade alltså om vår allra högsta chef, alltså Socialförsäkringsministern. En dam som står mycket lågt i kurs bland personalen. Hon står till och med lägre i kurs än Försäkringskassans högsta ledning…. Hur som helst berodde irritationen inte bara på fru Husmark Pehrsson okunniga yttranden, utan även på det faktum att det inte gick att jobba på datorerna. Kommunikationsproblem svarade en telefonsvarare på vår centrala Helpdesk. ”För ytterligare information, läs under Driftinformation på Intranätet”. Det stora problemet var att Intranätet inte var åtkomligt, det var ju driftproblem! Efter att tagit fika, lyckades jag komma igång med att arbeta strax före klockan tio. Och hade alltså tillbringat mer än två timmar med döda datorer.

De politiska opinionsundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. I helgen publicerades SIFO:s månatliga mätning. Även enligt denna fortsätter Högeralliansen att tappa mark. i SIFO:s mätning är det Miljöpartiet som är den stora vinnaren. Mp är i dag Sveriges 4:e största parti, minst är kristdemokraterna (trots en uppgång), följt av Vänsterpartiet (som också ökar) och Centerpartiet (som minskar). Folkpartiet står stilla och är några tiondelars procent större än Miljöpartiet. Moderaterna är den stora förloraren och har jämfört med för två år sedan tappat en tredjedel av sina väljare. Även Socialdemokraterna tappar lite sedan förra månadens toppnotering. Men Mp och V ökar mer än S minskar. Och som vanligt är de borgerliga kommentatorerna helt oförstående. Högeralliansen får ingen som helst utdelning för att men genomfört det man gick till val på och vann på. Men är inte det påståendet ett missförstånd. Fastighetsskatten skulle avskaffas hette det, i själva verket har den bara förändrats. De som bor i stora dyra villor kring storstäderna har fått lägre skatt medan många på landsbygden i små fastigheter istället får en högre fastighetsskatt. DET sade man inte inför valet. Bensinskatten har fortsatt uppåt. DET sade man inte inför valet. Det skulle löna sig att arbeta sade man inför valet. Men att det skulle straffa sig att bli sjuk, arbetslös, gammal eller föräldraledig, DET sade man inte inför valet. Jag är övertygad om att det är just detta som väljarna straffar Högeralliansen för. Och dessutom röstade (vilket jag i och för sig inte riktigt förstår varför) många bara mot Göran Persson efter alla de kampanjer som fördes mot honom. När han är borta, fanns det ingen anledning kvar att stödja Högeralliansen.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s