Luftaffärer och bluffaffärer

I spåren efter Jérôme Kerviels misslyckade spekulationsaffärer på den franska banken Société Générale saknar jag någon tänkande person som ifrågasätter hela systemet. Ett antal högt avlönade (och med ännu förmånligare bonusavtal) spolingar sitter runt om i världen och flyttar pengar fram och tillbaka på spekulation. Hela systemet bygger på att värdet hela tiden ökar. Något produktivt tillför inte verksamheten. Hela tanken bakom det hela är att A köper en aktiepost för 3 miljoner, nästa dag säljer A den för 4 miljoner till B. B satsar på att han kan sälja den nästa dag för 5 miljoner till C. Då lovar A att han ska köpa tillbaka aktieposten några dagar senare för 6 miljoner från C. Detta ska han finansiera dels med den miljon han ursprungligen tjänade och dels med ytterligare 5 miljoner som han räknar med att sälja en annan aktiepost för. Tyvärr rapporterar företaget att vinsten den månaden har minskat med 5 öre och hela marknaden får skrämselhicka och priset sjunker till ursprungliga 3 miljoner. Så A får bara 3 miljoner för sin aktiepost. Nu har han bara 4 miljoner att betala med, men han har ju lovat att betala 6 miljoner. Så han tvingas rea ut ännu en aktiepost och får nu bara 2 miljoner för den. Nu har han 6 miljoner så han kan betala vad han lovat. Men tyvärr ligger priset ju nu bara på 2 miljoner och hela systemet kraschar för honom. Ungefär så här korkat fungerar systemet med affärerna. Under hela den här tiden har ju faktiskt ingenting produktivt gjorts. Det hela handlar bara om en ballong som blåses upp, fås att pysa ut, blåses upp igen och plötsligt brister den. Spekulativa luftaffärer är vad det är!

I Stockholm pågår en polisutredning gällande mångmiljonfiffel inom Förskolebranschen. Tre personer misstänkts för att ha fifflat till sig mångmiljonbelopp från de privata förskolorna som dom drivit och sedan fört ut pengarna ur Sverige. Bara under 2006 fick verksamheten 26 miljoner i stöd från Stockholms stad. Och kommunen får också skarp kritik för att man trots att man fått tips från facket om att allt inte stod rätt till inte vidtagit några åtgärder. Var är de upprörda högeralliansministrarna med kraven på hårdare tag mot fusket med bidrag?

Springtimeuppladdning: Även om förmiddagen bjöd på ett par rejäla skyfall så förvandlades eftermiddagen till en riktigt underbar vårdag. Solen har strålat från en klarblå himmel och det var riktigt underbart. Fast det känns som om våren är lite väl tidig. Hur som helst kom jag ut på en runda innan mörkret inföll. Alltså fick det bli den lite längre åttakilometersrundan. Eftersom jag ju nu faktiskt sprungit några gånger enligt planen trodde jag att det skulle kunna gå ganska bra, allra helst om man lade till vädrets påverkan. Därför kändes det lite deprimerande att det mycket snabbt började gå tungt. Kanske gav jag mig ut för tätt inpå en ganska bastant middag. Jag blev därför ganska förvånad när tiden stannade på 42.00 minuter. Bästa tiden sedan i somras.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s