Skånska är vackert

Skåne är ljuvligt

Tidningen Punkt.se har bestämt sig för att utse det bästa skånska ordet. Och det är naturligtvis en omöjlig uppgift. Det skånska språket är ett mycket vackert, levande och spännande språk. Så att utse Skånes skönaste ord är naturligtvis en omöjlig uppgift. Hur som helst har följande tio ord nominerats till tävlingen. Vad dom betyder ska ni får veta i morgon…
Bobbe
Fubbick
Förtröden
Förveden
Hialös
Pjodd
Räligt
Schatte
Tradig
Ännaklämd

Själv saknar jag främst ordet Kiff i listan.

Politiker är den yrkesgrupp som har lägst sjukfrånvaro enligt en undersökning som publiceras av tidningen Du & Jobbet. Och det är väl ganska självklart. Det går t.ex. att fortsätta jobba även om man är småkrasslig. Och det är kanske också flexiblare att välja arbetsuppgifter när man ändå är krasslig. Dessutom kanske man inte heller utsätter sig för så mycket hälsofaror i jobbet – mer än möjligen risken för magont pga för mycket kaffe… Hur som helst är det väl detta som förklarar varför vissa politiker (inga namn nämnda) inte har någon förståelse för att folk faktiskt kan vara sjuka utan tror att dom bara är lata och simulerar. Och därför tror att sjukskrivningsproblemen löses om det straffar sig mer ekonomiskt att vara sjuk. Alltså det man kallar att det ska löna sig att arbeta.

För övrigt ser jag att Skånebanan (den som går mellan Helsingborg och Kristianstad via Åstorp) är den järnvägslinje i Skåne som ökat mest under det gångna året. Totalt har resandet på tågen i Skåne ökat med nästan 15 procent under förra året. På Skånebanan är det just Åstorp som ökat mest, upp med 61% på ett år. Naturligtvis beror detta på den satsning som gjorts på turtätheten på linjen. Tyvärr inte på komforten. Att sitta på ett fullsatt Pågatåg den dryga timmen till Kristianstad är ingen höjdare. Lyckligtvis börjar de Reginatåg som provisoriskt ska användas istället för Pågatåg tills de nya Pågatågen börjar levereras att dyka upp. Där är i varje fall bättre plats för benen än på de gamla Pågatågen. Att åka de cirka 20 minuterna mellan Åstorp och Helsingborg med Pågatåg är däremot helt OK. Det återstår bara att fixa lite längre tåg så att där är fler sittplatser. Och att Åstorps kommun sätter igång att fixar till plattformen på spår 2-3 så man slipper ha stege med sig när man kliver av och på.

Slutligen ser jag att Folkpartiet bromsar en överenskommelse i Klimatberedningen. Folkpartisterna har nämligen fått kärnkraft på hjärnan. Det vara måste radioaktiviteten som påverkat hjärnan!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Skånska är vackert

  1. Mög är ju inte med! Det måste vara det mest optimala skånska ordet. Fungerar alltid, i alla lägen.

  2. Instämmer helt med föregående talare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s