Socialförsäkringsministern ljuger

Jag läser just nu en bok av en av mina favoritförfattare, Terry Pratchet. I morse på tåget läste jag att häxan Nana Ogg hade funderingar på om hon skulle titta en person i örat, hon misstänkte att man kunde se ljuset genom det andra örat rakt igenom. Fråga mig inte varför jag kom att tänka på detta när jag läste det debattinlägg som Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) och hennes KD-kollega Göran Hägglund skrivit i Svenska Dagbladet. Inlägget går i princip ut på att var femte krona (dvs 650 miljoner) av all tillfällig föräldrapenning skulle vara fusk. Att den siffran var en ren statistiklögn verkar inte ha gått fram till de båda ministrarna. Hur som helst kommer det därför att i fortsättningen krävas att man när man begär ersättning för vård av sjukt barn, att man bifogar dels ett intyg från dagis eller skola om att barnet inte varit där. Och ett intyg från arbetsgivaren om att man själv inte varit där. Trots att Försäkringskassan upplyst ministern om att man inte kommer att hitta så många fuskare genom att kräva intyg från dagis så hävdar hon fortfarande att detta skulle vara fallet. Att det hela skapar dessutom en enorm byråkrati på dagis och skolor bryr sig naturligtvis Socialförsäkringsministern inte om. Hon har fått frågan på hjärnan (det är väl just den lilla lappen som hindrar syn rakt igenom). Att Försäkringskassans administration ökar stort pga detta lär väl inte heller ha någon betydelse. Hela debattinlägget är fullt av lögner, felaktigheter, missförsstånd eller myter. Byt ut Socialförsäkringsministern. Undrar förresten om Försäkringskassan ska godkänna intyg från mormor (om hon skulle varit ordinarie vårdare), eller grannen, eller svarta dagmamman eller…..

Jag minns att för ett antal månader sedan sattes en av mina arbetskollegor till att under två dagar inte göra annat än ringa runt till dagis och kontrollera ärenden där mammor och pappor begärt ersättning för att barnen var sjuka. Under två dagar ringde hon runt – inte ett enda ärende var felaktigt!

Bekämpa fusket! Allt fusk, med TFP, med sjukpenning, med bilförsäkringen, med skatten osv är en stöld från grannen. Men lägg ner energin där det ger mest nytta.

Å andra sidan är Försäkringskassan själva också ute och reser. I dagens Helsingborgs Dagblad fanns publicerat en artikel som tydligen baserades på ett pressmeddelande från Försäkringskassan (det fanns säkert i andra skånska tidningar också). Det gick ut på att det var så många anmälningar om just Tillfällig föräldrapenning just nu att man beordrat övertid i morgon för att hinna med. Och man ringde just för fullt in folk att jobba. Intressant är att morgondagens övertid är bestämd sedan i januari. Då meddelades det nämligen att det skulle bli övertid en lördag varje månad fram till sommaren eftersom personalstyrkan har krympt för mycket så att vi inte hinner med. Morgondagens övertid har alltså inget med ovanligt många ärenden just nu att göra, det är en sedan länge inplanerad övertid. Men det låter ju i varje fall som om man aktivt gör något.

Det ska bli skönt att lämna det sjunkande skeppet!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s