Sven Tycker velar

Som förväntat förklarade sig Kosovo självständigt i går. Klockan 1600 tog parlamentet i Pristina ett enhälligt beslut i frågan. Vilket innebär att det inte fanns några serbiska delegater närvarande. Kosovo är till ytan något mindre än Skåne men har lite fler innevånare. Och en ekonomi som av många betecknas som en maffiaekonomi. Kosovos främsta exportvara är kriminalitet. Och många av landets ledare kommer från UCK, en kosovoalbansk terrororganisation. Det krävs alltså mycket innan det kan bli en självständigt fungerande demokratisk stat. Jag kan inte ta ställning till om det är rätt att erkänna Kosovo som en självständig stat. Jag vet helt enkelt inte. Däremot är det helt klart att jag inte håller med den socialdemokrat som kritiserade Calle Str… f’låt Bildt för att han inte tänkte erkänna staten omedelbart. För en gångs skull har kanske Calle lite rätt. Skynda långsamt! Frågan har nämligen mycket stor principiell betydelse. Jag har sagt det tidigare, erkänner vi Kosovo, vilka är då argumenten för att INTE erkänna den turkcypriotiska statens självständighet, den bosnienserbiska republiken (eller de kroatiska delarna av Bosnien), Kurdistan, Baskien, tamilska områden på Sri Lanka, Korsika, mängder av mer eller mindre självstyrande områden inom Ryssland, Skåne, Jämtland osv osv. Varför går gränsen vid Kosovo men inte de andra?

I går spelades den sista ishockeymatchen i Åstorps gamla ishall, (Åstorp vann visst mot Landskrona) och i veckan när det är sportlov är sista dagarna hallen hålles öppen för allmänheten. Sedan ska den stängas och rivas. Och så långt så gott. Men sedan kommer problemen, det ska byggas en ny modernare hall som ersättning. En ny kommunal mångmiljoninvestering, i en kommun som saknar möjligheter till simundervisning inomhus. Jag satt själv med i Fritidsnämnden i Åstorp när det gamla badhuset stängdes. Bassängen som var 16,66 meter lång var hopplöst omodern och hela anläggningen i mycket dåligt skick. Meningen var då att en ny modern och ändamålsenlig inomhusanläggning skulle byggas. I dag finns det inom kommunen ett friluftsbad i Kvidinge. Detta byggde dåvarande Kvidinge kommun för sina sista slantar innan kommunsammanslagningen. Vill kommuninnevånarna simma under den del av året när friluftsbadet inte har öppet får man åka till grannkommuner som Klippan, Perstorp, Helsingborg eller Ängelholm. Under min tid i Fritidsnämnden var nämnden iväg på flera studiebesök i andra kommuner för att titta på hur en ny anläggning kunde anläggas. Men sedan dog frågan ut i brist på kosing. Vilket bland annat resulterat i mycket dålig simundervisning i Åstorps skolor. Men när nu ishallen måste rivas finns det pengar till en ny ishall. Men fortfarande inte till badanläggning. Och det finns två sidor av det här myntet. Min grundfilosofi är trots allt att en badanläggning är klart viktigare än en ishall. Främst sett ur frågan om simundervisning. Men samtidigt köper jag argumentet att det handlar om små kommuner, som inte kan ha all service. Söderåskommunerna Åstorp, Klippan, Bjuv och Svalöv kanske ska samarbeta. Ishallen i Åstorp är den enda i de fyra kommunerna. Kanske är det rätt att kommunerna delar på ansvaret. Klippan håller med inomhusbadanläggningen, Åstorp med ishall osv. Än en gång sitter självsäkra Sven där och vet inte vad han ska tycka!

Förra året dog två svenskar pga vargen! Nä, jag skämtar. Det var sorkpest (alltså smitta från sorkbajs) som dödade två svenskar. Men det är väl därför som föräldrar inte vågar släppa ut sina barn i sorkområden….. Att någon (med tanke på trafikdöden) vågar släppa ut barn och ungdomar utanför ytterdörren över huvud taget förvånar starkt. I verkligheten är det bara vargskräcken som gör att vissa inte vågar släppa ut sina barn.

För övrigt förstår jag att man har baksmälla på Högerallianskansliet. Champanjekorkarna har nämligen smällt sedan två opinionsundersökningar på kort tid visat att stödet för Högeralliansregeringen ökat (från skituselt till bara uselt). Och så kommer SIFO med sin februarimätning och berättar att gapet mellan blocken istället har vuxit och är rekordstort, nästan 20%. Stackare, det var inte länge dom stackarna fick känna glädje.

Med hjärtat på rätta ställettill vänster


Den kompletta samlingen av Svens tyckerier

mer än 10 års samlade fria tyckerier i kanske Sveriges äldsta dagliga blogg

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s