Satsa på den spårbundna trafiken

Klimatberedningen föreslår att det ska göras en snabb och rejäl utbyggnad av det svenska järnvägsnätet med ungefär 50% för att göra det möjligt att flytta över så stor del av transporterna (båda av levande väsen och döda ting) från vägarna till järnvägarna. Men Anders Borg och Fredrik Reinfeldt gör tummen ner. Det kostar för mycket! Dom kan inte tänka sig att det kostar för mycket att inte göra det? Jag hörde förresten på nyheterna precis att det registrerats rekordmånga nya lastbilar i Sverige under förra året. Det har aldrig någonsin tidigare kommit ut så många nya lastbilar på vägarna i landet under ett år. Det kanske MÅSTE göras stora investeringar i järnvägsnätet. Det är fullt på vägarna!

Syrran har läst mina synpunkter om skånskan, och har forskat lite i ordet kiff, skånska för roligt. Och har hittat den något suspekta kopplingen till att kiff tydligen också betyder hasch. I Nordafrika är kif en blandning av tobak och toppskotten när man redan slagit hasch av det. Något som röks till vardags. I tyskan är kif tydligen en mer allmän beteckning på hasch. Å andra sidan kanske det finns en koppling till ryska kiva som ska betyda kul.

För 382 miljoner kronor ska en svensk truppstyrka åka till Tchad för att skydda flyktingar i den östra delen av landet. Men dom ska bara vara iväg i 4 månader, vilket innebär en ännu kortare tid av aktiv insats. Det finns inte pengar för att förlänga uppdraget hävdar försvarsminister Sten Tolgfors (på uppdrag av finansministern…). Egentligen är det ganska självklart att det måste anslås mer pengar så att insatsen kan bli effektiv och meningsfull. Sälj ett JAS-plan så kan dom stanna några år!

Jag hörde lite av debatten från Riksdagen gällande major Jan ”skoltalibanen” Björklunds tankar på betyg från första klass. Det skånska ordet fubbick tycker jag är en riktigt bra beskrivning av vad jag känner.

Välkomna att läsa den kompletta samlingen av Sven Tycker

Den kompletta samlingen av Svens tyckerier

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s