Ockupationen av Skåne fyller 350 år

Skåne är ljuvligt

Det är i dag 350 år sedan freden i Roskilde då bland annat Skåne blev svenskt. Ja, vissa hävdar att det formella påskrivandet inte skedde förrän den 27 februari 1658, men det är en bagatell. Är det något att fira? Ja, det kan väl i varje fall vara anledning att fira att man skrev på ett fredsavtal. Fast så svenskt blev inte Skåne än på ett tag (en del vill nog hävda att vi fortfarande är lite halvdanskar). Ska vi överföra det som senare hände, till dagens språkbruk, så är kanske uttrycket etnisk rensning det rätta. En blodig och våldsam försvenskningskampanj inleddes. De grupper av s.k. Snapphanar som var aktiva vid den här tiden, som slogs på den danska sidan mot den svenska ockupationen, skulle med all säkerhet ha terroriststämplats med dagens språkbruk. För, bara för att det skrevs ett fredsavtal så blev det inte fred. Sverige och Danmark hade inte slutat kriga för det, utan det skulle utkämpas flera krig även efter detta. Danskarna hade inte gett upp hoppet om att återfå sin rikaste provins, det som på den tiden kallades Östdanmark.

Det roligaste att lyssna till på radion just nu är när Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt ska försöka prata bort utnämningen av Mikael Odenberg till generaldirektör för Svenskt Kraftnät. Den kritik som förts fram handlar inte om att Mikael Odenberg skulle vara olämplig. Tvärtom är han kanske mycket lämplig. Utan kritiken handlar om den dubbelmoral som präglat utnämningen. Eftersom man från Högeralliansen tidigare indignerat kritiserat Socialdemokraterna för deras utnämningspolitik har man lovat att ändra på detta. Och när Mikael Odenberg nu fick jobbet poängterades mycket noga att detta skett genom en extern konsults rekrytering. Därför är det nu riktigt humoristiskt att lyssna till när Maud och Fredrik ska försöka prata bort att den konsult som fick uppdraget fick två utvalda namn från Näringsdepartementet att välja mellan. Mikael Odenberg och en annan man som inte ville ha jobbet. Konsulten hade alltså i praktiken bara ett namn att utvärdera, f.d. moderata försvarsministern Mikael Odenberg som behövde en reträttpost. Och att lyssna till hur Maud Olofsson försöker prata bort detta är höjden av skitsnack. Det hörs att dom skäms, men inte vill erkänna detta.

Socialdemokraten Ann-Christin Ahlberg har ställt två frågor i Riksdagen till major Jan ”skoltalibanen” Björklund med anledning av Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons korkade idéer om att dagispersonalen ska skriva intyg till Försäkringskassan på alla barn som är frånvarande när föräldrarna begär Tillfällig Föräldrapenning. Hon vill från utbildningsministern veta om han med anledning av detta har för avsikt att ta initiativ till ett resurstillskott. Hon har också frågat hur detta hör samman med den satsning på pedagogiken i förskolan som man hävdar att man står för. Låt mig gissa att svaret blir ett Jasså!

Jag noterar förresten att även den svenska skattemyndigheten just nu granskar ett hundratal svenskar som visat sig ha bankkonton undangömda i Liechtenstein. Bra! Där är mycket mer att hämta än när det gäller fusk med Tillfällig Föräldrapenning. Men det tror jag inte Högeralliansregeringen bryr sig om.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Ockupationen av Skåne fyller 350 år

  1. Tycker du är lita snäll !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s