När Aftonbladet får det hela om bakfoten

Tidningsmakare är ett intressant släkte. Det händer väl i och för sig att dom får det hela rätt också. Men allt som oftast blir det fel. Jag tänkte ta ett par exempel från gårdagens Aftonbladet.

I en artikel om jämställdheten i Europas regeringar (räknat på könet alltså) så hävdar man att Finland vinner följt av Spanien. Av de siffror som presenteras vill jag däremot hävda att Norge vinner, följt av Frankrike och Spanien med Sverige på fjärde plats. Finland som Aftonbladet hävdar vinner placerar jag på delad sjätteplats tillsammans med Liechtenstein, men även slagna av Holland. Varför denna skillnad i att läsa statistik? Jo, Aftonbladet räknar med att ju fler kvinnor, desto mer jämställt. Jag hävdar att ju mer lika, desto mer jämställt. Är det som i Finland 60% kvinnor och 40% män så är detta mindre jämställt än vinnaren Norge med 52% kvinnor och 48% män. Finland och Liechtenstein har båda relationerna 60-40. I Finland i kvinnlig favör, i Liechtenstein i manlig favör. Det är väl inte jämställt för att kvinnor favoriseras? Jämställt är det när alla behandlas lika, både män och kvinnor. Eller? Sverige har förresten relationen 55-45 i manlig favör.

I en annan artikel om ett litet barn som tragiskt blivit påkörd av tåget och dödats så illustrerar man artikeln med en vägkarta över Skåne, Jo, en VÄGkarta med de stora europa- och riksvägarna utsatta. Den har alltså inte järnvägarna utsatta. Vilket får till effekt att järnvägsknuten Teckomatorp där olyckan skedde verkar ligga i ödemarken och tomma intet. Men, det är väl ett resultat av traditionella värderingar, dvs att biltrafik och vägar är viktigare än tågtrafik och järnvägar.

Racerföraren Kenny Bräck får visst vara utan körkort i tre månader. Han hade svårt för att skilja racerbanan från allmän väg och vrålade fram i 183 km/tim på en 90-sträcka. Men Herre Gud, om man vrålar fram i den hastigheten på allmän väg då är det inget misstag. Det är en medveten handling. Får man då verkligen tillbaka körkortet helt automatiskt efter några månader? Har man inte mer vett i skallen, så tycker jag att tiden utan körkort ska vara klart märkbar. Och sedan får man ta ett nytt körkort och visa att man fått lite mer innanför pannbenet. Inte så konstigt att det far omkring så många dårfinkar på vägarna?

Det har spelats fotbollsderby i Stockholm. Matchen AIK-Djurgården slutade 1-1. Vem som vann det sedvanliga slagsmålet (det var ju Fjollträsk derby) förtäljer inte referatet. 18 hamnade tydligen kurran i varje fall. Jag utgår ifrån att dessa kommersiella spektakel själva står för kostnaderna för polisbevakningen.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s