Moderat riksdagsledamot småljuger

Tidningen Helsingborgs Dagblad publicerar i dag moderata riksdagsledamoten Margareta Pålssons regelbundna hyllning av Högeralliansregerings politik. Veckans alster hyllar under rubriken ”Vi stärker kvinnornas ställning” avdraget för hushållsnära tjänster. I sin hyllningsartikel berättar hon om hur många som uppskattat avdraget och att det inte alls bara är rikt folk som utnyttjat möjligheten. Ungefär 50.000 svenskar har begärt avdrag i sina deklarationer för höginkomstnära – f’låt hushållsnära tjänster skulle det ju heta. Och det är en enorm succé för systemet menar tydligen Meta. Nästan 6 promille av svenskarna har därmed gjort avdrag. När systemet med ROT-avdrag för fastigheter fanns var det cirka 250.000 som gjorde avdrag på ett år. Men Anders Borg bör vara glad. Kostnaden för staten blir nämligen bara 125 miljoner kronor i uteblivna skatteinkomster, mot budgeterat 650 miljoner kronor. Om det är succé? Det överlåter jag till läsarna att bedöma. Enligt tillgänglig statistik står den fattigaste fjärdedelen av Sveriges befolkning för 10% av avdragen medan den rikaste fjärdedelen står för 40% av avdragen. Och då är det räknat på antalet personer, inte på beloppen. Vi kan vara säkra på att beloppen är högre för den med höga inkomster än för den med låga inkomster. Eller för att göra det mer begripligt. Om vi gör en jämförelse mellan min och Metas hemkommun Åstorp (som är en kommun med genomsnittligt ganska låga inkomster) och vår nordvästskånska kollega Båstad som är nästan exakt lika stor (men ingår i gruppen höginkomstkommuner) så är det ungefär 5 gånger så många i Båstad som begärt avdrag än i Åstorp. Och dessutom är avdragen klart större i Båstad. Jag ser inte ner på hushållsnära tjänster. Men jag tycker de 650 miljonerna som budgeterats kunde använts till att ge dessa tjänster till de som behöver dom, inte till de som har råd att köpa dom. Jag subventionerar hellre gräsklippning till 90-åriga tant Agda än jag subventionerar den för direktör Krusenhielm så att han kan få sina 3000 kvadratmeter gräsmatta klippt några gånger i veckan.

Porrkungen Berth Milton har sålt sina aktier i AIK. Var det dålig stake i laget?

SCB har i dag offentliggjort befolkningssiffrorna för de svenska kommunerna per den 31 mars i år. Och jag ser att nu har min hemkommun Åstorp passerat Båstad i folkmängd och är alltså större än Båstad. Medan Båstad minskat med 13 personer (totalt 14.229) har Åstorp ökat med 24 personer till totalt 14.257. Men å andra sidan har ju Båstad fler golfbanor och en Peppes Bodega som ju inte Åstorp har.

Jag har fått e-post från Felix Hudson på F.D Bank London UK. Han har den stora glädjen att meddela mig att jag har fått testamenterat 5 miljoner pund av en av deras kunder som avlidit. Tänk så snabbt man kan bli miljonär. Det är ju över 50 miljoner kronor när alla avgifter har betalts. Eller kanske inte? Jag ser av e-postens huvud att det är skickat till: ”undisclosed-recipients”. Observera alltså med ett pluralis ”S”. Det betyder att jag tydligen ska dela arvet med en helvetes massa andra. Jag tror inte jag bryr mig om att ta kontakt med Felix Hudson. Jag hoppas han inte blir purken. Han påstår förresten att detta är andra brevet han skickar till mig i ämnet. Kan jag ha missat detta livsavgörande mejl bland alla billiga Viagra, äkta Rolexkopior och flickor som trängtar efter min kontakt?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s