Grattis norrbaggar

Det är syttende maj. Norrmännen tågar klädda i lussekofter med flaggor i näven och firar att man är en självständig stat. Fast någonstans läste jag att det där med lussekofter är en myt. Norrmän klär sig inte i lussekofter, det är bara turister som köper dom. Ibland brukar det framföras som att vi svenskar är avundsjuka på det norska firandet av sin nationaldag. Men medan svenskarna levt i fred och frihet sedan urminnes tider (nåja…) så har norrmännen under samma tid hunnit tillhöra Danmark, vara i union med Sverige, ockuperas av tyskar osv. Medan dom har mycket att fira, tar vi samma saker för självklara. Därför kommer vi aldrig att fira nationaldagen på samma sätt.

Från vårt södra grannland rapporteras att alla lagar är flexibla. Som ett led i rädslan för främlingar har man i Danmark stiftat en lag som säger att för att få danskt medborgarskap måste man genomgå ett prov som visar att man kan danska och känner till Danmarks historia och danska seder. Men, som sagt innan, alla lagar är flexibla. Och när nu en dansk prins gifter sig med en utländska har danska Folketinget stiftat en ny lag som gör undantag för henne. Dansk medborgare omedelbums! Sån’t kallar jag kungafjäsk.

Fast se’n blir det inte mer för i dag. Jag har tillbringat största delen av dagen liggande i sängen. Troligtvis skadade jag en muskel i vaden i går på kvällen. Hur det gick till begriper jag inte, men ont gjorde det. Och ont gör det fortfarande om jag inte är försiktig. Det bästa är att hålla sig i stillhet. Konspiratoriskt lagda läsare kan tro att jag använder det hela som en ursäkt för att slippa ut och jogga. Nu när Springtimeloppet är avklarat är det lätt att göra en längre paus. Men det hade jag faktiskt inte tänkt, men lär nog bli tvungen – ett tag i varje fall.

För övrigt är jag redan innerligt trött på Eurovisionsschlagerfestivalen och konstgjorda silikonbomben Charlotte Perrelli. Från att tidigare mest tänkt att jag inte bryr mig har jag nu börjat hoppas att det blir fiasko.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Grattis norrbaggar

  1. Dom har lusekofter lika ofta som vi går i träskor.

  2. Den kommentaren är jag kanske inte den rätta att hålla med om eller misstro eftersom jag tillhör de skåningar som faktiskt använder träskor regelbundet. Det är ett jättepraktiskt skodon för korta snabba besök utomhus. Men jag är sedan länge ute efter ett exemplar av den främst danska modellen som även har en häl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s