Från Pissekillekärr till Torparedagar via miljöskandaler

En fylld Storgatan, en del av Torparedagarna

Det är i dag (och i morgon – och det började faktiskt så smått i går på kvällen) dags för Torparedagarna i Åstorp. Det är Åstorps svar på Kiviks Marknad eller vad vi nu vill kalla det hela. Ett gott urval av ambulerande knallar och en del lokala förmågor som passar på och till detta en del mat, musik och annat smått och gott. Lagom stort, och om vädret är OK riktigt trevligt att ta en eller ett par rundor. Både för att se allt nödvändigt (och onödigt) som säljs, men också för att kanske träffa vänner och bekanta som man inte träffar så ofta.

Åstorp dök – nästan – upp i TV-nyheterna i går. Man sände ett inslag om en biogastraktor som visats upp på Wrams Gunnarstorps gods – i Bjuv. Inte Wrams i Gunnarstorp som dom faktiskt sade. Och det är riktigt att Wrams Gunnarstorps slott ligger i Bjuvs kommun, men det har en stark koppling till Åstorp. Innan järnvägen mellan Helsingborg – Hässleholm byggdes under första halvan av 1870-talet fanns i princip inte Åstorp. En av investerarna i bolaget som byggde järnvägen var Greve Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps slott. Och han krävde en järnvägsstation så nära sin bostad, slottet alltså, som möjligt. Och eftersom det inte gick att dra järnvägen över Söderåsen så att den kunde ansluta direkt till slottet fick det anläggas en station precis vid Söderåsens spets, det som alltså blev Åstorp. Stationen och det samhälle som växte upp mitt i det som tidigare var Pissekillekärret hamnade mitt emellan de två små bondbyarna Åstorp och Björnekulla. I dag drivs Wrams Gunnarstorp med skogs- och jordbruk. Det är på godsets mark uppe på Söderåsen som en stor del av mina joggingrundor går. Bland annat har man under flera år framställt biogas från gödsel osv. Och i år visades alltså upp vad som sades vara den enda biogasdrivna traktorn i världen, körande på biogas från Wrams Gunnarstorps egen biogasanläggning. Fast det där påståendet om att det var den enda traktorn i världen är jag tveksam till. I så fall har kineserna gjort sig av med sina. När jag var i Kina för ett antal år sedan minns jag att man i flera byar visade upp sina egna biogasanläggningar. Gödsel, latrin och hushållsavfall lades helt enkelt i nedgrävda rör, och från detta utvanns biogas som bland annat användes till spisar och ugnar, men också för att driva små jordbruksfordon.

Ännu mer lokala ämnen. I dag kan HD berätta att Åstorps kommun hittat drygt 570 ton med ren natriumsulfat som Mattias Alps företag Svensk Jordförbättring grävt ner i marken i samband med att man skulle anlägga en bullervall mellan motorvägen E4 och Hyllinge samhälle. Byggandet av bullervallen har enkelt varit en fasad för att dumpa avfallet. Visst är det positivt med nyskapande entreprenörer med nya spännande affärsidéer? Det beräknas kosta kommunens skattebetalare i varje fall 5 miljoner kronor att sanera området. Och skrämmande är att jag tror inte ens att skurken skäms? Jordförbättring? Haha!

Sverige har fått sin egen Mohammedteckningsskandal. Fast lite annorlunda ändå. Här i Sverige är det nämligen inte tryckfriheten som är det viktigaste (i motsats till i Danmark alltså), här handlar det om att inte såra människor. Men så var det inte heller muslimer som sårades utan kristna. En affisch från Musikhuset Skylten i Linköping har nämligen stoppats av kommunen. Den kunde såra vissa menar man. Affischen visade en teckning med djävulen och Jesus på korset, där djävulen uträttade sina behov på Jesus. Elakt, och jag förstår inte riktigt vad det har med ett musikhus att göra. Så egentligen tycker jag kanske att beslutet är riktigt. Tryckfriheten står inte över allt annat, Man ska inte såra andra medvetet, varken kristna eller muslimer! Jag utgår ifrån att samma kommunala tjänstemän hade stoppat elaka Mohammedteckningar också?

Slutligen noterar jag att Daniel von Gympa är utan bil. Han verkar, sedan han allt mer blivit upptagen i den kungliga familjen, även tagit intryck av att man då står över andra (och lagen). Sedan han under det senaste året fått ett tiotal parkeringsböter för sin Lexus lyxbil tröttnade tydligen Stockholms parkeringsvakter på hans nonchalans. När man hittade bilen parkerad rakt över ett övergångsställe (så att vissa fordon inte ens kunde komma fram) forslades bilen helt enkelt bort till stans uppställningsplats i Spånga. Där får Daniel von Gympa lösa ut den när han tycker att han läst in sig färdigt på trafikreglerna. Fast han skiter väl i kostnaden. Har man råd att köpa en bil för en halvmiljon så är lite parkeringsböter lite då och då något man kalkylerar med. Och tillhör man sedan (nästan) den kungliga familjen så har man väl rätt att ta sig lite rättigheter också. Det gör ju resten av familjen. Både knugen och prins och prinsessor har ertappats med regelbundna fortkörningar, körande mot enkelriktat osv. Och parkeringsböter är ett tydligt familjeproblem.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s