Fortsatta israeliska övergrepp

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselems projekt med att dela ut digitala videokameror till palestinier har visat sig vara ett effektivt sätt att avslöja israeliska övergrepp. Den 18 juni berättade jag om hur en sådan kamera använts för att dokumentera hur israeliska militärer tillsammans med judiska bosättare trakasserade bybor för att tvinga dessa att flytta så att den judiska bosättningen kunde utvidgas. Den 12 juli berättade jag om protesterna i den palestinska byn Ni’lin som tidigare förlorat stora delar av sin mark till en judisk bosättning som byggts som granne och sedan hur en väg (som bara bosättare får använda) dragits rakt igenom byn. Nu ska den israeliska mur som byggs inne i Palestina dras genom byn så att delar av vad som återstår av byn hamnar på fel sida av muren. I samband med protester mot bygget arresterades flera ungdomar. Och en av de filmkameror som B’Tselem delat ut kunde tydligt dokumentera hur israelisk militär från bara några meters håll sköt en av demonstranterna i benet. Trots att han var både bakbunden och hade försetts med ögonbindel. Eftersom övergreppet var så väl dokumenterat har israelisk militär tvingats utreda frågan och enligt uppgifter han mannen som sköts släppts medan den soldat som sköt honom har gripits. Jag är helt övertygad om att ifall övergreppet inte blivit dokumenterat hade situationen varit tvärtom. Palestiniern hade fortfarande varit inspärrad men något övergrepp från någon soldat hade aldrig utretts. Detta visar att det är viktigt att inte lägga skulden för de israeliska övergreppen på det israeliska folket. Där finns ett motstånd som fungerar!

Jag ser förresten att Israel planerar att bygga en ny stad bara för araber i norra Israel. Dom kan ju inte bo i samma stad som judar. Vadå apartheid!

Och på tal om våra ledande demokratier så ryktas det om att USA planerar en ersättare för Guantánamolägret. Nu när juridiken och rättvisan håller på att hinna ikapp och lägret på Kuba snart kan tvingas stänga planerar man att bygga ett nytt läger i Afghanistan. Då kan man ju låta afghansk lag gälla och se till att denna lyder amerikanska order. Lägret ska anläggas vid flygbasen Bagram där USA redan i dag håller omkring 650 personer fångna. Många har suttit där i flera år utan att få någon rättegång eller få veta vad dom är anklagade för. Världens ledande demokrati – USA?

Apropå gårdagens notis om skåningarnas styrka så ser jag att större delen av de danskar som flyttat till Skåne sedan Öresundsbron byggdes nu har för avsikt att stanna i Skåne tills vidare. Flytten som från början var tänkt att vara tillfällig ser ut att bli långvarig. Dom säger att dom bor så nära naturen i Skåne, och skåningarna är så vänliga och avslappnade. Och tydligen tycker man även att Sverige är mycket mer barnvänligt än Danmark. Att det är billigare att bo kanske också spelar en viss roll…..

Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) har skrivit ett debattinlägg i Kvällspesten / Expressen för att berätta om hur duktiga och snälla dom är mot de som är sjuka. Dom är inte alls känslokalla eller sparkar på de sjuka som oppositionen (och de flesta svenskar kan man tillägga) tycker. Men resten av inlägget är mest den sedvanliga rappakaljan från Socialförsäkringsministern. Hon ljuger bland annat när hon påstår att det inte handlar om att sänka någon ersättning. Hon har redan sänkt ersättningen för alla sjukskrivna med 3%, och nu sänks den ytterligare för de som är sjukskrivna en längre tid. Talet om rehabilitering är mest snack. Så länge det inte införs ordentliga piskor och morötter för att få arbetsgivarna intresserade av alla som inte kan ge 120% är allt snack om rehabilitering mest struntprat.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s