Med katt och groda i skolan

Större delen av söndagen har tillbringats på Hembygdsgården i Perslund där Åstorps Hembygdsförening firat 60-års jubileum. Kevin och jag har ägnat dagen åt att ”passa” skolmuseum och samlingen av jordbruksredskap samt i viss mån möllan. Bland gästerna kan nämnas en mycket förveden katt som säkert tillbringade en timme med att snosa runt i samlingarna både hos oss och i andra delar av hembygdsgården. Även en liten groda har förvirrat sig ner i källardelen av gården och fick hjälpas ut i friheten. Fast den lille uschlingen var inte vidare tacksam över att placeras i min högerhand, den försökte ideligen smita. Men, alla var välkomna!

Krisen i Georgien fortsätter att till stor del dominera nyhetsförmedlingen. Att det är den georgiska sidan som leder propagandakriget är väl ganska klart. Medan jag satt i den gamla skolsalen på hembygdsgården roade jag mig med att titta i gamla skolkartböcker för att se hur gränserna drogs i dessa. Den senaste jag såg (den var från 1968) visade Abchazien som ett separat område, Sydossetien som ett, Nordossetien som ett och Georgien som ett separat område. Även ett fjärde område i det som Georgien i dag gör anspråk på visades som ett separat administrativt område. Allt inom Sovjetunionen alltså. Jag hörde för någon dag sedan en georgier argumentera för varför Sydossetien skulle vara en del av Georgien – ”Det har tillhört oss i flera årtionden”! Det är alltså ingen lång tradition av ”enad stat”. För att återgå till Kosovo, så har det under mycket längre tid varit en del av Serbien. Och när USA, NATO och EU arbetade (med vapenmakt) för att frigöra Kosovo från Serbien gav man många separatister runt om i världen nya argument. Exemplet Kosovo var ett mycket stort misstag, som världen kommer att få betala för många gånger till. Försök argumentera för en sydossetier varför Kosovo ska erkännas som självständigt, men inte Sydossetien. Man kommer att få svårt med argumentationen. Jag kan bara komma på ett skäl. Serbien var inte USA-vän, men Kosovo var. Och Georgien är USA-vän, men inte Sydossetien. Vill man bli självständiga gäller det att vara vän med USA!

Jag noterar också att Georgien är ett av de länder i världen som satsat högst andel av statsutgifterna på militären. 25% av Georgiens budget går till militären. Det är väl bara Israel som ligger högre. Och Israel och USA är också de stora leverantörerna av vapen och utbildning till den georgiska militärmakten.

I propagandakriget i dag försöker man från rysk sida visa upp Georgiens president Michail Saakasjvili som ganska rubbad. Naturligtvis är det inte så. Men kopplingarna till maffian är stor. Protesterna mot hur presidentvalet gick till var mycket våldsamma i Georgien där Michail Saakasjvili vann, men beskylldes för valfusk.

För övrigt tycker jag att de ryska trupperna OMEDELBART ska lämna övriga Georgien!

Från OS i Beijing rapporteras om ytterligare dopningsavslöjanden, bland annat en grekisk löperska tydligen. Och de svenska OS-simmarna dränkte tydligen sina misslyckanden i öl medan dom tittade på tennisens herrdubbelsemifinal. Ja, tills dom skickades hem av ledare. Att sitta på läktaren reserverad för idrottare iklädda officiella OS-kläder pimplande öl var väl inte så jättelämpligt. Har det blivit för mycket öl och för lite träning tidigare kanske. Simmarna har ju inte direkt rosat marknaden.

Slutligen noterar jag följande ställning i kampen om guld just nu:
1. Kina – 35 guld
2. USA och Storbritannien – 11 guld vardera
4. Tyskland – 9 guld
5. Australien, Sydkorea, Japan samt Michael Phelps – 8 guld vardera
43. Sverige – 0 guld

Therese Alshammar kom sist i sin simning eftersom dragkedjan i simdräkten gick sönder, Usain Bolt satte nytt världsrekord på 100 meter löpning med oknutna löparskor. Tala om klasskillnad!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s