Försäkringskassans Maivor Isaksson skäms – och det ska hon göra

Jag hörde en intervju i morse på radion med Maivor Isaksson från Försäkringskassan. Hon presenterades som biträdande generaldirektör, men är väl mer känd som produktionsdirektör. Intervjun gjordes med anledning av de våldsamma förseningar i beslut och utbetalningar som drabbat Försäkringskassan på senare tid. Maivor Isaksson sade att hon skämdes, och det ska hon verkligen göra. Nu skyllde hon förseningarna på en pågående omorganisation, semestertider, ovanligt många ärenden och att personalstyrkan vid Försäkringskassan minskat från 17.000 till 14.000 på ett år. Och det är helt klart att alla dessa faktorer påverkar den dåliga servicen. Vad hon glömde att berätta var, att den nya toppstyrda och centraliserade organisation som Försäkringskassan håller på att införa (och som nämnda Maivor Isaksson är arkitekten bakom) kommer att ytterligare försämra servicen. Hon sade inte heller något om att en del av personalminskningen beror på att många väljer att sluta istället för att jobba kvar i kalabaliken. Jag är ledsen för att säga det, men Försäkringskassan är i dag ett sjunkande skepp. Och skulden till detta delar ledningen med nämnda Maivor Isaksson och generaldirektören Kurt Malmborg i spetsen med katastrofen Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m).

Det finns dom som tjänar för lite, det finns dom som tjänar för mycket, det finns dom tjänar på tok mycket. Och sedan finns det dom som tjänar sjukligt på tok för mycket. Dit räknar jag den förvaltare hos den amerikanska hedgefondsfirman Fortress som fick en bonus värd motsvarande 1,9 miljarder i bonus. Adam Levinson som han heter har tydligen varit duktig på att spekulera med pengar i hedgefonden som förvaltar motsvarande 55 miljarder. Sedan han fått bonusen har fonden tappat 25%! Jag undrar om man drar in delar av bonusen då? Minus 25% är drygt 13 miljarder. En hedgefond investerar inte i företag, dom bara satsar pengar på att aktier ska gå upp eller ner. Den vinst dom gör motsvaras av en förlust för någon annan. I korthet – något totalt improduktivt.

En av de få i presskören som inte helt har gått på Vita Husets / Pentagons / NATO:s / Carl Bildts / Georgiens propagandatriumfer är tydligen ledarskribenten Håkan Boström på Göteborgs-Posten. Han tycker att kritiken mot Ryssland måste ta ett steg över den sedvanliga rysskräcken. I den här konflikten har inte Ryssland ensam skuld till det inträffade. Det var faktiskt Georgien (beväpnade av USA och Israel) som gick till attack för att kväsa ett upproriskt folk. Troligtvis trodde presidenten Michail Saakasjvili att det skulle bli en snabb offensiv och att Ryssland inte skulle vara villiga att offra sitt anseende för att skydda en grupp ossetier och att samtidigt USA och NATO skulle ställa upp mer beredvilligt. Aktionen blev ett fiasko för Michail Saakasjvili och nu gäller det för honom att rädda sin maktposition genom att få världen att utpeka Ryssland till skurken. Jag har sagt det innan, men detta är en av många konflikter vi kommer att få se i världen som blossar upp, delvis som ett resultat av stödet för Kosovos självständighet. DÄR gjorde världen ett misstag som vi kommer att få äta upp flera gånger till.

Joggingrapport: Förra veckan blev det ingen joggingtur. Lördagens travande på Hallands Väderö och sedan på söndagen fullt upptagen på Perslund gjorde att jag var helt slut i benen. Dom har fått sitt så att det räcker för den veckan.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s