Försäkringskassan på tapeten igen

I dag dyker Försäkringskassan upp dels hos Computer Sweden och dels hos Dagens Media. Computer Sweden berättar i ett par artiklar om hur Försäkringskassans olika IT-projekt håller på att haverera ekonomiskt. Årets kostnader beräknas nu bli 580 miljoner kronor, detta är nästan tre gånger så mycket som budgeterat. Det handlar dels om att omorganisationen av Försäkringskassan och utökade Internettjänster (som är en förutsättning för omorganisationen) kostar mycket mer än planerat. Och som nästan alla stora IT-projekt så håller varken tidsplan eller budget. Dels handlar det om nya projekt pga tandvårdsförsäkring och nya sjukpenningregler som införts med mycket kort varsel. Generaldirektör Curt Malmborg tvingas nu be regeringen om ökade anslag för att betala IT-satsningarna. Pga problemen tvingas FK kräva stora övertidsuttag och dessutom tvingas man anlita dyra konsulter utifrån. Det kan påpekas att Statskontoret tidigare ifrågasatt Försäkringskassans kostnader för IT-konsulter. För några dagar sedan varnade Folktandvården för att Försäkringskassans IT-system inte klarade den nya tandvårdsförsäkringen. Och vi har i media sett att många inte fått sina utbetalningar som det är meningen. Inte bara för att personalen inte hinner med, utan också för att IT-systemen havererat. Och i Dagens Media läser jag att man tvingas avbryta en stor lansering av det nya tandvårdsstödet eftersom just IT-systemet inte fungerar. Några miljoner bortkastade, och informationen blir ingen alls. Är det någon som tvekar på att jag är ärlig när jag berättar att jag är glad att ha hoppat av båten, på dess väg mot undergången.

Lindesgården från baksidan

Så här ser Hembygdsgården i Perslund ut från baksidan. Bilden är tagen under söndagens 60-årsjubileum och visar också delar av kryddträdgården.

Och slutligen är det dags för lite mer klagomål. Eller ska vi kanske tala om skadeglädje? En av Kristdemokraternas hjärtefrågor var Vårdnadsbidraget som infördes från 1 juli i ett litet antal kommuner. I dessa dryga 10-talet kommuner är det 420 personer som sökt och fått beviljat bidraget. Mer än hälften av dessa är från Stockholm. Precis som många andra av Högerallianspartiernas olika hjärtefrågor som dom fick igenom för att lova att ingår i regeringen så är detta att beteckna som ett fiasko än så länge. Den politiska kostnaden i form av administration och genomförande av beslut, information osv kostar per bidragstagare mer än själva bidraget. Det är bara att hoppas att en ny vänsterregering avskaffar dumheterna, precis som man gjorde förra gången. Vårdnadsbidraget är ett bidrag som går stick i stäv mot allt vad arbetslinje, jämställdhet osv handlar om.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s