Reinfeldt, Bildt och konsekvenserna

Jag visste inte att Fredrik Reinfeldt var en så stor humorist som han är. I går på kvällen hörde jag karlen vara upprörd över att stater började förklara delar av andra stater som självständiga stater. Nu var det inte USA / EU / NATO-vasallernas förklarande av Kosovo som självständig stat som Fredrik menade (Kosovo var ju ursprungligen en del av Serbien). Där var han ju med om att göra exakt detta. Nä, det var naturligtvis Rysslands accepterande av Abchazien och Sydossetien som självständiga stater som han menade. Fattar karlen inte hur inkonsekvent han är? Själv är jag inte alls så självsäker. Varken för det ena eller det andra. Visst ska varje folk få bestämma själva. Men, innebär det att vi ska splittra upp varenda stat bara för att en liten grupp just då vill bli självständiga? Baskien, Korsica, Norra Cypern, Skottland, Flandern och Skåne för att ta några exempel inom EU. Var går gränsen? Jag vet inte, men det är i varje fall inte Vita Huset som bestämmer var gränsen går heller!

Just nu pågår det Demokratiska partiets partikonvent i USA. Ett jättejippo i syfte att få Barack Obama vald. Det är fler journalister och inbjudna gäster än det är delegater på plats. Alla de svenska partierna har tydligen representanter närvarande (till och med moderutterna som annars har bäst kontakt med Republikanerna). Ja, alla partier förutom Kristdemokraterna alltså!

Min favoritpolitiker för tillfället dök upp i radions P1 på morgonen. Jag talar alltså om Major Jan ”skoltalibanen” Björklund. Han fick försöka förklara sin okunskap när det gäller att läsa statistik och att hålla sig till sanningen. En ledande pedagogisk forskare gjorde jämförelsen Dubbelsidig lunginflammation eller Rethosta. När Majorn ska kritisera vad han kallar ”flumskolan” tar han i så att han spricker. Och problemen i skolan enligt hans lögner är som att tro att patienten har Dubbelsidig lunginflammation. Medan problemen egentligen bara är på nivån Rethosta. Problemet är då om man skriver ut medicin för Dubbelsidig lunginflammation. Det lär inte bota Rethostan, men skapar istället andra problem. Även båda lärarfacken med Eva-Lis Sirén (Lärarförbundet) och Metta Fjelkner (Lärarnas Riksförbund) är kritiska till folkpartikelns svartmålning av skolan.

Jag ser förresten att folkpartiklarna tycker att Sverige ska öka sina trupper i Afghanistan och knyta dessa närmare de amerikanska styrkorna. Har det blivit kortslutning i Folkpartiets högkvarter?

Enligt rapporter från Georgien ska de ryska trupperna ha använt klusterbomber i samband med sina flygbombningar. En närmare granskning av de klusterbomber som använts visar att dessa är av israelisk tllverkning. Vapenexpoten från Israel till Ryssland är i stort sett obefintlig. Däremot är Israel, efter USA, den största leverantören av militärmaterial till Georgien. Frågan om vem som verkligen använt klusterbomberna blir ännu mer intressant med dessa fakta!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Reinfeldt, Bildt och konsekvenserna

  1. Hans

    När du jämför med t.ex. Flandern och Skottland, så utgör dessa regioner eller delstater nu inte direkt ”en liten grupp”. Flandern är mer än hälften av hela Belgien och har, precis som Skottland och Katalonien, fler invånare än relativt unga nationalstater som Norge och Finland, vars oberoende ingen ifrågasätter.

  2. Naturligtvis har du rätt. Och det kan även ifrågasättas om storleken ska ha betydelse (vi har Liechtenstein, Andorra, San Marino, Luxemburg, Monaco osv som vi accepterar som mer eller mindre egna stater bara i Europa).Jag tror vi kan vara eniga om att frågan är inte lätt. Gränser kan inte vara för all tid heliga. Men vad krävs för att någon ska få rätt att bilda en ny egen stat? Godkännande från Vita Huset? En majoritet i en folkomröstning? Måste den som ska ”förlora” mark godkänna? Krävs det eget språk? Egen kultur? Att man är ett eget folkslag? Att man är förtryckt (och vem bestämmer det i så fall)? Frågan är svår, MYCKET SVÅR!Varför var det rätt att bomba Serbien för att stoppa en ”invasion” av Kosovo, men inte att bomba Georgien för att stoppa en ”invasion” av Sydossetien?Om en majoritet i ett område vill att området är självständigt, ska då någon annan utanför ha rätt att stoppa detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s