Högeralliansens misslyckande nummer trettioelva

Högeralliansen har genomfört ett antal vad man kallar reformer. Men många av dessa är stora fiaskon. Avdraget för höginkomstnära tjänster, Vårdnadsbidrag och Fastighetsskatten är några i raden som jag har kommenterat här tidigare. I går på SVT:s Aktuellt redovisade man effekterna av den nya tandvårdsreformen. En reform som är kraftigt överreklamerad. Tyvärr innehåller den nämligen allt för många negativa delar för att kunna kallas bra. Enligt Aktuellt drabbas ungefär 80% av tandvårdspatienterna av HÖJDA kostnader pga den s.k. reformen. Detta beror på två faktorer. 1/ Tidigare subventioner som fanns har avskaffats, och nu är det först på behandlingar över 3.000 kronor som man får någon som helst subvention. Och de flesta patienter ligger på kostnader under 3.000 kronor. 2/ Alla beräkningar bygger på ett fastställt Riktpris. Men i verkligheten tar i princip alla tandläkare mer eftersom Riktpriset lagts för lågt. Och den kostnad som ligger över Riktpriset får man aldrig någon subvention på. De som fått lägre kostnad än tidigare är de som har extremt höga kostnader, men de flesta får som sagt betala mer efter reformen. En uppgift jag fått från tandvården är att det är först när räkningen kommer upp till ungefär 10.000 kronor som det blir billigare. Jag fick för några dagar sedan i jobbet som socialsekreterare ett kostnadsförslag från Folktandvården. Enligt detta skulle behandlingen kosta ca 15.000. Den beräkning som gjordes enligt de gamla reglerna pekade på en kostnad på cirka 17.000. Dvs inte ens i dessa kostnadsintervall är skillnaden så stor. Reformen är, tyvärr, ett överreklamerat fiasko. Sverige är verkligen i behov av en tandvårdsförsäkring värd namnet! Det är bra att det blir billigare för de som får enorma räkningar, men inte på bekostnad av att de flesta får betala mer. Hade det handlat om småsummor – OK, men inte de tusenlappar det kostar att bara sätta sig i stolen och gapa!

 

Åstorps kommunvapen

Åstorps kommun nya fina reklamfilm är tydligen färdig för offentlig visning. Den presenterades i dag på kommunens hemsida (och på Intranätet). Fina bilder och ett acceptabelt urval av ämnen. Även om jag personligen kanske skulle gjort ett lite annorlunda urval. Men EN sak reagerade jag på. Kunde man inte valt en speakerröst som vet hur platser uttalas. Hembygdsparken fick namnet Perslúnd (alltså med betoning på andra stavelsen) när det i verkligheten uttalas Pérslund (med betoning på den första stavelsen). Och nog lät uttalet av Nyvång också lite udda? Nästan lika korkat som på Skånetrafiken som i de inspelade anropen på Öresundstågen (och de nya inhyrda Reginatågen) när tåget kommer till Ramlösa hävdar att man kommit till Raaamlösa (med långt a) när det heter Rammlösa (med kort a). Hur kan ett skånskt trafikföretag engagera en upplänning till att läsa in ortnamnen om han/hon inte vet hur de uttalas?

Ett par opinionsundersökningar har den sista veckan presenterats som visade att Sverigedemokraterna låg över Riksdagsspärren på 4%. Eftersom detta inte stämmer med min egen verklighetsuppfattning har jag medvetet valt att inte kommentera dessa. Men, när det nu kommer en annan (Synovates i Dagens Nyheter) som hävdar motsatsen kan det ju finnas anledning att kommentera och glädjas. Denna undersökning innehåller dessutom två riktiga glädjeämnen. Både Sverigedemokraterna med 3,3% (-0,6) och Kristdemokraterna på likaså 3,3% (-1,1) hamnar under Riksdagsspärren. Eftersom sossarna har 45,4% (+1,5) behöver man bara stöd av ett parti till för egen majoritet. De tre återstående borgerliga partierna skulle få 35,4% och är alltså 10% efter ett ensamt socialdemokratiskt parti. Sossarna är med dessa siffror faktiskt bara en procent från att få helt egen majoritet i Riksdagen, dvs man skulle inte behöva stöd av varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Jag vill dock poängtera att jag inte tror på en sådan utveckling. Men vi kan väl i drömmarna få glädjas åt en Riksdag utan både Sverigedemokrater och Kristdemokrater. Tyvärr väl ett önsketänkande?!

Ryssland hävdar i dag att det georgiska anfallet på Sydossetien var orkestrerat från USA, allt i syfte att få igång en konflikt som skulle gynna McCain i presidentvalet. Naturligtvis är detta struntprat!? Men, det är en sak jag inte begriper. Från USA tillbakavisas beskyllningarna på det bestämdaste. Man hävdar att man gjorde allt för att övertala den georgiske presidenten Michail Saakasjvili att inte gå till attack. Men, sade man inte från USA direkt när det hände att man inte hade fått någon förhandsinformation alls? Ljög man då eller nu?

För övrigt ser jag att nu har även Danmark äntligen infört en åldersgräns för inköp av cigaretter. Från september måste man vara 18 år för att köpa tobak i Danmark. Där ser man, till och med Danmark nås av civilisationen!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Högeralliansens misslyckande nummer trettioelva

  1. Tobias

    Det är vanligt att Synovate ger sd låga siffror. Dagens 3,3 procent är dock det näst högsta resultatet som sd har fått av Synovate. Det högsta var förra gångens 3,9 procent. Detta säger väl en hel del.http://www.status.stVi får se hur det blir i nästa mätning och hos andra institut. Än är läget kanske lite osäkert för sd. Förhoppningsvis lär man få mediefokus på sig under det kommande kommunkonferenset den 25 oktober. Martin Kinnunen har skrivit bra om de olika instituten:http://www.sdkuriren….Men hoppas inte på för mycket nu, bara. Sd kommer att komma över fyra procent även hos Synovate i framtiden. Se även detta blogginlägg:http://patrikohlsson….

  2. Alla har rätt att vara optimister. Och jag hoppas att när det kommer till att verkligen rösta så tänker svensken efter ytterligare en gång och slänger valsedlarna från missnöjespartier (som SD) i papperskorgen och väljer ett seriöst parti. Och dit räknar jag alltså inte SD. Det är, hur mycket man än försöker säga något annat själva, ett enfrågeparti.Jag känner personligen en av partiets styrelseledamöter, och han är sedan långt innan han hoppade till SD (han är en tuvhoppare) den lokala politiker jag hade allra minst förtroende för. Att han just nu sitter med i SD säger allt, både om honom och SD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s