Fel svar Håkan Juholt

Jag lyssnade på radions lördagsintervju med Socialdemokraternas blivande partisekreterare Håkan Juholt. En intervju som till stor del handlade om förhållandet till Miljöpartiet och (o)förhållandet till Vänsterpartiet. Vad jag saknade i diskussionen var den ideologiska delen av det vägval som Socialdemokraterna gjort. Miljöpartiet må vara ett ”grönt” parti. Men i de frågor som inte har en ”grön” dimension är partiet allt som oftast ett klart borgerligt parti. Och jag är rädd för att Mona Sahlin och kretsen kring henne inte ser detta som något problem. Jag bor i Skåne, en region som styrs av en femklöver – fem borgerliga partier (m + fp + c + kd) OCH Miljöpartiet. Inte långt från Åstorp ligger Landskrona. Här styr en högerkoalition tillsammans med Miljöpartiet med stöd från – Sverigedemokraterna! Men detta halvborgerliga parti väljer Mona framför Vänsterpartiet. Och det är naturligtvis ett val hon har rätt att göra.

En del av intervjun innebar att Håkan Juholt fick svara Ja eller Nej på ett antal förslag från Miljöpartiet. Det blev faktiskt flest Nej, men en del Ja. Men många var, tycker jag, helt fel svar. Det jag främst reagerade på var Miljöpartiets krav på flygskatt, vilket Håkan Juholt sade Nej till! Menar du verkligen Håkan att du vill ha kvar dagens förhållande där alla olika transporter får betala energiskatter osv, men just flyget är undantagna. I dag har vi alltså ett skattesystem som stödjer flygtransporter i konkurrensen med andra transportsätt. Och på kravet på att detta skulle göras skattemässigt neutralt säger alltså Håkan Juholt Nej. Skäms du inte? Menar du verkligen att vi ska fortsätta att skattemässigt subventionera flyget?

Vår lokala morgontidning här i Nordvästskåne, Helsingborgs Dagblad (med Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona Posten) har nyligen gjort en omläggning av tidningen. En omläggning som är ett klart steg till det sämre. En del av förändringen är att samla alla nyheter i en del av tidningen. I stället för som tidigare då riks- och utrikesnyheter fanns i en del och de lokala nyheterna i en annan del är nu allt samlat i en del. Man kan alltså inte som tidigare dela tidningen vid köksbordet så att en läser riksdelen och en annan den lokala delen. Nu får man istället slåss on den del av tidningen som alla vill läsa. Ett annat steg bakåt är den renodling av vilka orter de olika tidningarna innehåller. Det ges alltså ut en HD med tonvikt på Helsingborg, en NST med tonvikt på Ängelholm och en LP med tonvikt på Landskrona. För oss åstorpare är det HD som är den naturliga utgåvan. Men i och med omläggningen får vi inte längre läsa om grannkommunen Klippan. Det finns bara i NST. Och det är alltså i Klippan som närmsta gymnasium finns. Min son Kimmy går i träningsskolan i Klippan. Och man kan t.ex. nu inte längre hitta skolmatsedlar för Klippan i tidningen. Det blev sämre HD!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s