Stor sjuknärvaro

Enligt en undersökning gjord av fackförbundet Unionen så är sjuknärvaron på svenska arbetsplatser mycket hög. Enligt en enkät som gjorts så går mer än hälften av medlemmarna till jobbet fast dom egentligen är så sjuka att dom borde varit hemma. Ursäkterna är både att man känner sig oumbärlig på jobbet, och att man helt enkelt inte anser sig ha råd att stanna hemma. Slutresultatet blir efter en tid att många blir allvarligt sjuk och måste vara hemma en längre period istället för några korta. Frågan är om det ens är en bra affär för arbetsgivaren. Den som är sjuk och borde legat nerbäddad i sängen utför inte ett fullgott arbete. Det är läge att diskutera det här problemet minst lika mycket som att jaga sjuka med hårdare regler och sämre ersättning.

Försäkringskassans problem med att hinna med jobbet får allt mer absurda effekter. I min gamla arbetskamrat på Försäkringskassan Bengts krönika i Helsingborgs Dagblad i dag skriver han att man på Försäkringskassans internationella enhet i Malmö kallat in arbetsmyror för att hjälpa till. Det är inte bara studerande och pensionärer som får hoppa in och rädda verksamheten. Bengt berättar att han hittat faraomyror i kaffemaskinen i personalmatsalen. Dom lever gott på konstgjord grädde och socker! Hur han vet att det är just faraomyror som immigrerat till Sverige vet jag inte. Mina myrkunskaper inskränker sig till myror (vanliga myror), pissemyror (röda myror), skogsmyror (lite större myror) och flygmyror (myror utrustade med vingar). Antagligen tycker Bengt att den indelningen är ovetenskaplig. Och han kan sån’t mycket bättre än de flesta.

Det ska löna sig att giva är tydligen Högeralliansens nya devis. Regeringen vill helt enkelt att svenskt bistånd på ett bättre sätt ska användas för att gynna svenska företag och svensk export. Det ska helt enkelt löna sig att giva! Det får mig att tänka på för några år sedan när ett flygplan med amerikanskt katastrofbistånd landade på en flygplats i Afrika. Flygplanet var fullastad med akut mathjälp. I samband med lossning av lasten uppmärksammade en officiell amerikansk representant att matsäckarna inte var märkta med US Aid. Det beordrades omedelbar återlastning och flygning tillbaka till USA för ompacketering i säckar där det framgick att det var USA som var generösa och gav biståndet. Allt detta innan de svältande kunde få biståndet – och tacka USA.

Det är ungefär som alla skyltar och plakat som måste sättas upp för att berätta att olika aktiviteter sker med EU-bistånd. Sätter man inte upp skyltarna får man inget bistånd. Nu senast aktualiserat i samband med att skolbespisningar i Sverige beordrats att sätta upp skyltar i alla skolmatsalar som berättar att mjölken som serveras delvis betalas med EU-stöd. TRAMS!

Skanneloppetuppladdning 2008: Surprise, surprise! I går på kvällen blev det äntligen dags för en ny runda. Kom bara inte och säg att jag kommer med undanflykter för att inte springa. Jag har haft (lite) ont i ryggen, varit på föräldramöte i skolan, magsjuk och haft otur med dåligt väder. Hur som helst, så i går på kvällen blev det äntligen en tid över för en joggingrunda. Jag trodde att ett antal veckors uppehåll och dessutom en ganska aktiv dag med långa promenader och flera cykelturer skulle innebära en riktigt jobbig runda. Men faktum är att det kändes riktigt skönt att springa. Tiden 30.55 är kanske inte allt för uppseendeväckande, men mer än godkänd med tanke på omständigheterna.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s