Decentraliseringscentralisering

Jag hörde ett inslag på radion om att utlokaliseringen av ett antal statliga myndigheter från Stockholm hade kostat stora summor i förlorad kompetens. Det handlar alltså om att kunniga medarbetare inte följer med när arbetsplatsen flyttar och man tvingas anställa ny och oerfaren personal att ersätta. Det är något jag förstår. Och det är en medveten och kalkylerad risk man måste ta. Vill man att hela landet ska leva och inte allt styras från Stockholm får man ta dessa kostnader, i varje fall i ett övergångsskede. Men se’n fortsatte inslaget med en intervju med Sture Hjalmarsson på Försäkringskassan som berättar att det kostat Försäkringskassan 300 miljoner kronor. Men vad jag inte förstod var om kassans man pratade om utlokalisering från Stockholm, eller om den nu genomförda centraliseringen från landets alla kommuner till ett 20-tal städer i landet. Han pratade nämligen om att handläggningen koncentrerats. Kan det vara så att problemen för den nya centraliserade och toppstyrda Försäkringskassan av nyhetsredaktionen blandats samman med det motsatta, alltså decentraliseringen av ett antal andra myndigheter?

Ibland räcker det inte ens om man är två. Den totala intelligensen kommer ändå inte upp i normalvett! Två av den svenska mediavärldens mera kända ansikten, Linda Skugge ochb Bingo Rimér, ska slå sig ihop och ge ut en – pinupp-kalender! Jo, ni läste rätt. Tanken är att svenska män och kvinnor ska lockas att skicka in sina egna ”mindre påklädda” bilder. Och sedan ska de båda stolpskotten välja ut de bästa till en kalender. Någon som känner sig imponerad?

I Frankrike ska man granska hur banken Caisse d’Epargne den senaste veckan kunde spela bort motsvarande sex miljarder på derivathandel. De fartblinda pengakåta slipsnissarnas tid är uppenbarligen inte helt förbi.

Det var planerat att hållas en konferens i Gaza om en vecka med professorer från hela världen för att diskutera de psykiska effekterna på befolkningen i samband med ockupation och belägring. Ungefär 120 deltagare från hela världen skulle åkt till Gaza. Men det har uppstått ett problem. Israel vägrar deltagarna att komma till Gaza! Ockupationsmakten visar sitt rätta ansikte. Samtidigt vägras huvudrollsinnehavaren i den svenska dokumentärfilmen ”Unge Freud i Gaza” utresetillstånd för att resa till Stockholm inför filmpremiären. Ockupationsmaktens rätta ansikte som sagt.

Men kan man tjäna pengar gäller andra regler. Det svenska företaget Assa Abloy har under flera år (med stöd från israeliska staten) drivit en fabrik i en bosättning på ockuperad mark på Västbanken. Varorna stämplas som made in Israel och kan sedan exporteras till EU extra förmånligt enligt det frihandelsavtal som finns mellan Israel och EU. Den israeliska bosättarpolitiken på ockuperad mark har fördömts av i stort sett en enad värld, inklusive EU, FN osv.

Det utspelades tydligen ett stort TV-slag i helgen. SVT satsade på Dansbandstävling medan TV4 satsade på kändisar på hal is. Rapporterna berättar att SVT tydligen vann kampen med 1,25 miljoner tittare mot TV4:s 1 miljon tittare. TV-journalistiken verkar däremot redan långt innan SVT:s dansbandstävling börjat ha satsat på att sabla ner hela företeelsen. Inte för att det är tävlingsprogram nummer femtioelva. Utan för att det är just dansbandsmusik. DET är nämligen en företeelse som alla ser ner på. Det är fullt acceptabelt att gilla alla sorters musik – förutom dansbandsmusik för det är inte fint nog. Själv tycker jag att dansbandsmusik är en ren pina att lyssna på, men det är opera, hiphop och techno också. Men jag låter var och en gilla sin musik. Därför hoppas jag att SVT:s dansbandstävling sopar mattan med TV4:s kändisar på hal is. Kändisar som tävlar i all möjlig skit är jag innerligt trött på!

Forsmarks tredje kärnkraftsreaktor fick stängas i dag. Den är av samma typ som tredje reaktorn i Oskarshamn. och i denna har man hittat sprickor i styrstavarna i samband med årlig besiktning. Det är ju kul att man tar säkerheten på allvar ibland. Det är inte så länge sedan det avslöjades att bevakningen av kärnkraftsverket i Oskarshamn under vissa delar av natten skedde med hjälp av städerskorna. För övrigt var det fritt tillträde!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Decentraliseringscentralisering

  1. Peter

    Hej, jag jobbade på kärnkraftverket i Oskarshamn under ett antal år och skulle vilja kommentera det du skriver om tillträde till anläggningen. Tidningarna vill framställa det hela som att grindarna är helt obevakade vissa tider (eller endast bevakas av saneringspersonal) och att det då är fritt fram att traska in. Detta är helt fel. Man måste naturligtvis ha särskilda magnetbrickor med tillhörande koder för att kunna passera genom grindarna som dessutom är kameraövervakade dygnet runt. Dessa brickor och koder behövs även för att kunna förflytta sig runt inne i kärnkraftverket. Dessa detaljer är media inte lika intresserade av att delge läsaren. Då blir ju artikeln inte lika intressant eller uppseendeväckande. Tycker bara det blir så överrivet ibland när media vill hitta säljande rubriker. Media objektiva i alla lägen? Njaa…

  2. Varför förstöra en bra story?Men uppriktigt. Nog var det väl så att Kärnkraftsinpektionen också var riktigt kritisk till hur det hade fungerat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s