Stäng skattefifflarparadisen

Enligt beräkningar som gjorts av Attac skulle en stängning av världens olika skattaparadis (skattefifflargömmor) kunna göra utvecklingsländerna helt oberoende av bistånd från den rikare världen. Om den egna förmögna befolkningen och transnationella företag verksamma i länderna fick betala rimliga skatter på sin verksamhet i länderna istället för att gömma undan sina pengar i diverse s.k. skatteparadis så skulle de skatteinkomster som i så fall skulle tillfalla länderna överstiga det bistånd som i dag lämnas till länderna. Man beräknar att bara för Sveriges del så försvinner 40 miljarder kronor in i svarta hål i s.k. skatteparadis. Det är alltså alla seriösa länder som luras på skatteinkomster. I Tyskland har det blivit en präktig skandal sedan postchefen Klaus Zumwinkel avslöjats med att under ett 20-tal år gömt under pengar i Liechtenstein och på så vi lurat de tyska skattebetalarna på motsvarande 100 miljoner kronor. Med hjälp av tyska underrättelsetjänsten har de svenska skattemyndigheterna hittat ett 100-tal svenskar som gömt pengar i samma lilla fiffelland. Ett förfarande som gjort furstefamiljen i den lilla mikrostaten till en av världens rikaste familjer. I Tyskland har även den tyska finansministern gått ut mycket kritiskt mot den schweiziska skattemoralen.

Precis när man från Högeralliansen hunnit njuta färdigt av Mona Sahlins klavertramp när det gäller samarbetet med Miljöpartiet / Vänsterpartiet visar det sig att Högeralliansen inte alls är så eniga som man vill låta påskina. Mycket tyder nu på att det kommer att läggas fram ett nytt lagförslag om en könsneutral äktenskapslag. Kristdemokraterna som hela tiden hävdat att det ska gå att få fram en kompromiss verkar få ge med sig och antagligen reservera sig mot ett beslut som fattas av alla de övriga partierna gemensamt.

I gårdagens Sportbladet läste jag om hockeystjärnan som står inför skranket åtalad för grovt rattfylleri. Han hittades sovande asberusad i bilen. Då hade en taxichaufför larmat polisen om hans något vingliga framfart. I dagens Sportbladet läser vi om skidstjärnan som åkt fast för en ordentlig fortkörning i Norge och nu ska tillbringa en halv månad bakom galler. Visst är våra idrottsstjärnor goda föredömen för våra ungdomar.

I går regnade det i stort sett hela dagen, i dag verkar det vara solsken hela dagen. Och i morgon tycker jag dom lovat regn igen. Visst är det härligt med omväxlande väder?

Och slutligen lite gratisreklam. Medan jag sitter vid datorn har jag allt mer passat på att lyssna på Dagnys Jukebox. Som älskare av gammal rock’n roll och rockabilly är det en härlig bakgrund till arbetet. Allra helst eftersom det regelbundet dyker upp lite äkta svensk rock i form av Rock-Olga eller Owe Thörnkvist.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s