Slipsnissarnas bubbla orsakade flygkrasch

Det danska flygbolaget Sterling har konkat. Hemsidan har ersatts av ett brev där det står att alla flygningar har ställts in. De som köpt biljetter får fixa resan på annat sätt. Tydligen är det finanskraschen på Island som direkt utlöst problemen. Den isländska huvudägaren kan inte pumpa in mer pengar – konkurs. Det här var tydligen det 30:e flygbolaget kom kursat bara i år (mot normalt knappt 10 om året). Bedömare räknar med att kanske lika många till kommer att kursa innan året är slut. Det är bara ett knappt år sedan (läs Sven Tycker 5 oktober 2007) det framkom att Sturups flygplats och Region Skåne skulle subventionera Sterling för att dom skulle flyga från Sturup. Detta sedan Ryanair lagt ner flygningarna från Sturup sedan dom inte fått tillräckligt med subventioner för att fortsätta flyga.

Konjunkturinstítutet räknar med att årets BNP kommer att stiga med 1,2% i år. Nästa år räknar man med en minussiffra. Arbetslösheten räknar man med ligger på över 8% till 2010. Undrar om Anders Borg känner lite oro?

För en månad sedan råkade Malmö stad betala ut 17,7 miljoner för mycket i ekonomiskt bistånd (socialbidrag). Det har framkommit att man samtidigt betalade ut 4,5 miljoner för mycket till olika leverantörer till kommunen. Anledningen till felutbetalningen var ett datasystem som fick spel. Av någon anledning var det ”socialbidragen” som fick publicitet. Det visar sig nu att Malmö faktiskt fått tillbaka det mesta av pengarna. Bäst på att betala tillbaka har bidragstagarna i invadrartäta Rosengård varit. 83% där har efter en månad betalt tillbaka. Det kan påpekas att bara 78% av leverantörerna betalt tillbaka de fakturor dom fått betalda dubbelt.

Och i Helsingborg har det visat sig att kommunen betalt ut arvode i ett antal månader till ledamöter i revisionen som inte längre var ledamöter. Ett par av dessa har inte betalt tillbaka trots påminnelser. En f.d. sosse därför att han inte märkt att han fick fel (han hade andra uppdrag också). En folkpartist tyckte kommunen fick skylla sig själv som gjorde fel och behöll pengarna. Är det någon som undrar varför det finns ett visst politikerförakt?

Jag var in till Helsingborg ett par korta ärenden efter jobbet i dag. Och fick på tåget hem igen sällskap med några av mina gamla arbetskamrater från Försäkringskassan. Jag vill inte påstå att samtalet handlade om att berömma Försäkringskassans ledning – tvärtom!

Aftonbladet hade i dag en 16-sidig reklambilaga för poker och spel. Det är uppenbarligen mycket pengar att tjäna på att utnyttja spelmissbrukande svenskar. Vi ska vara glada för att vi har statliga Svenska Spel som i varje fall försöker ta ett ansvar. Jag såg att dom fått ett internationellt pris för sitt ansvarstagande. En förmildrande omständighet är också att överskottet i varje fall går till något nyttigt, inte till aktieutdelningar till suspekta ägare registrerade i diverse skattesmitarparadis som gäller för många av de ”fria konkurrenterna”..

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s