Slipsnissarna slår till igen

Förskingringsminister Mats Odell (kd) får kanske skaffa en ny titel. Förstatligandeminister får bli den nya titeln. Det är inte så länge sedan Mats Odell på löpande band rekryterade folk från Carnegie till sitt Förskingringsdepartement. Och sedan krönte det hela med att ge Carnegie i uppdrag att hjälpa staten att sköta utförsäljningen av medborgarnas tillgångar. Så småningom visade det sig att skandalerna på Carnegie var för många. Avtalet med Carnegie revs och några fick gå. För några veckor sedan stod Mats Odell i TV och hävdade att den svenska finansmarknaden mådde bra. Strax efter fick man låna ut en miljard till Carnegie. Dagen efter hade beloppet vuxit till 5 miljarder. Nu har, som jag gissade för några veckor sedan, tillståndet för Carnegie dragits in och hela företaget fått tas över av Farbror Staten. Ibland går det snabbt i finansvärlden.

I samband med detta kan jag notera att jag hörde Finansinspektionen berätta att antalet anmälda brott mot reglerna har ökat konstant de sista åren. Vanligt är att slipsnissar genom att öppna aktiekonto i flera banker köper och säljer sina egna aktier till sig själv via olika banker. Allt för att trissa upp börskursen. och sedan när man lurat upp kursen tillräckligt säljer man aktierna till någon annan med god förtjänst. Eller tvärtom, trissar ner kursen så att man kan köpa fler billigt. Dom är uppfinningsrika de små nissarna. Men skäms, det gör dom inte…

Kampen mot terrorismen kan ta många olika vägar. En av Bush-administrationens främsta supportrar i Latinamerika i det kriget är Colombia där högerpresidenten Uribe för en blodig kamp mot vänstergerillan Farc. En kamp som nog de flesta i dag förstått mest handlar om kontrollen över kokainindustrin. Militärer som dödar Farc-rebeller får en extra bonus. Nu har man börjat utreda omkring 700 döda påstådda Farc-rebeller som i själva verket var ungdomar som lurats från huvudstaden Bogotá till jobb på landsbygden. Där har dom sedan mördats, klätts ut i Farcuniformer och visats upp för att få ut ”gerillabonus”. Sedan skandalen uppdagats har president Uribe tvingats ta tre generaler och ytterligare 24 officerare ur tjänst. Kampen mot Farc som uppgetts varit mycket framgångsrik (och det var tack vara dessa ”framgångar” som Uribe vann senaste valet) var tydligen inte så framgångsrik!

För övrigt kan vi notera att i dag är det bara ungefär var fjärde arbetslös som får 80% ersättning från sin A-kassa. Högeralliansens vägran att höja taket innebär att ungefär 3/4 av alla löntagare har en inkomst som ligger över det taket. Den som tjänar ungefär 18.700 kronor i månaden eller mindre kan räkna med 80%, övriga kan drömma om detta. Dessutom drabbas ju alla av straffbeskattning så även de som tror att dom får 80% får mycket mindre ut när skatten är betald. Från Högeralliansföreträdare har man helt plötsligt börjat tala om att A-kassan bara är en grundtrygghet, man ska förutom medlemskap i A-kassan även teckna ytterligare en försäkring för att kunna behålla huset och liknande om man blir arbetslös. Allt i syfte att förfölja de lata arbetsslöa! Eller också tycker man att försäkringsbolagen har för låga inkomster så man vill hjälpa dom att få upp omsättningen. Slipsnissefenomenet lever och frodas.

Enligt Migrationsverket så har säkerhetsläget i Irak förbättras och det råder inte längre en väpnad konflikt i landet. Och det är därför fritt fram att utvisa irakier till landet. Enligt Utrikesdepartementet avråder man alla från att resa till Irak, och man uppmanar svenska medborgare där att lämna landet. Säkerhetsläget är fortsatt mycket allvarligt. Visst är det skönt att vi har självständiga myndigheter som inte bara lyder påbud från ovan?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s