NATO-medlemmen Sverige

Den svenska anslutningen till NATO fortsätter – utan att det diskuteras eller fattas några politiska beslut om detta. Det visar sig att Försvarsmakten kommit överens med NATO om att genomföra en stor NATO-övning i norra Sverige till sommaren. Loyal Arrow är en övning med 1000-2000 soldater och ett 60-tal NATO-flygplan som ska genomföras 8-16 juni med Luleå som bas. Det är främst flygstridskrafter från NATO som ska träna. Ett brittiskt hangarfartyg ska också föras in i Bottenviken för att delta. Inte ens Försvarsutskottet är informerat om övningen, som alltså inte har något med fredsbevarande FN-uppdrag att göra. Är det någon som tror att man från Rysslands sida (eller från någon annans sida) ser övningen som ett sätt för Sverige att visa att vi är alliansfria, eller som ett sätt att visa vilken allians vi tillhör? – ”Ja… Detaljerna har vi inte fått ta del av. Den här övningen borde kanske ha tagits upp. Försvaret fattar sina egna beslut, men jag ska nog lyfta frågan.” Det är kommentaren från ordföranden i Försvarsutskottet, Anders Karlsson (s). I Försvarsmaktens ögon är Sverige INTE ett alliansfritt land utan en del av NATO. Dom väntar bara på att politikerna ska genomföra det dom redan i praktiken har genomfört.

Enligt en undersökning som gjorts av forskare vid Karlstads universitet blir man lyckligare utan bil. Av de 70 familjer som deltagit i undersökningen visade det sig att 45 ansåg sig ha blivit lyckligare sedan dom under en period ställt undan bilen. Frågar man folk med bil INNAN dom ställt undan bilen så svarar de flesta att dom skulle få stora problem och inte alls bli lyckligare. Men när dom tagit steget visar det sig alltså att en majoritet faktiskt upplevde en större lycka. Det kanske ska sägas att undersökningen INTE har sponsrats av Volvo eller Saab!

Från Danmark läser jag i tidningen om dagispersonalen som anmälde till polisen att den muslimska familjen från Somalia har könsstympat dottern. Polisen hämtade dottern och föräldrarna och förde dessa till läkarundersökning av den lilla tösen. Det visade sig då att det inte alls handlade om någon könsstympning, flickan hade en infektion förorsakad av bristande hygien eftersom barnen på dagis fick torka sig själva utan hjälp efter toabesöket. Dessutom var föräldrarna kristna… Danmark alltså!

Kylan fortsätter att hålla i sig. Lyckligtvis har det inte kommit mer snö så lagret är bara några knappa millimetrar. Solen har tittat fram en hel del, så det har varit en idealisk vinterdag. Synd att det inte ska vara vinter än…

Och på tal om vår ständigt återkommande serie om att världen inte saknar resurser, men vi har inte fördelat de som finns rättvist så har Aftonbladet i dag intervjuat Handelsbankens f.d. VD Arne Mårtensson. Han hoppade nyligen av jobbet vid 55 års ålder och lever nu livet med en pension på 750.000 kronor – i månaden! Om han (och hans gelikar) gjorde som de flesta andra, jobbade till 65. Och sedan hade en anständig inkomst så kanske samhället såg lite bättre ut.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s