Svensk ekonomisk tvärnit

Sverige befinner sig nu officiellt i recession. Det innebär att den svenska BNP-utvecklingen har sjunkit två kvartal i rad. Enligt Anders & Fredrik, inte de båda töntarna Filip & Fredrik alltså utan två andra töntar med efternamnet Borg och Reinfeldt, finns det dock ingen anledning att ändra på några planer bara för detta. Och det kanske är bra. Vår miljö har inte råd att bara fortsätta att konsumera. Det är just därför som det i dag är Köpfria Dagen. Vad troligtvis Anders och Fredrik inte riktigt har förstått är att när många av oss nu riskerar att bli arbetslösa så vet vi också att vi numera får mycket lägre A-kassa än tidigare. Och dessutom straffskatt. Vi MÅSTE alltså spara så att vi har marginal om vi förlorar jobbet. Alltså slutar vi konsumera. Anders, Fredrik, Mats och Mauderatens s.k. ”arbetslinje” får nu exakt motsatt effekt. Vi är ännu mer rädda för att bli arbetslösa. Och om vi blir arbetslösa så vet vi att det nästan inte finns några lediga jobb att slåss om. alltså drar vi ner.

Fast apropå Köpfria Dagen så är där en moderat riksdagskvinna från Stockholm som i Aftonbladet i dag skriver en insändare där hon uppmanar till fortsatt konsumtion och köphysteri…

Bland andra smarta idéer är den utredning som föreslår att högskolorna skall avgiftsbeläggas. Det är alldeles för få ungdomar som börjar jobba i tid, och de som studerar gör det alldeles för länge. Lägger man en avgift på studierna så blir det ju ett naturligt urval. Färre studerar (gissa vilka?) och de som studerar vidare gör det under en kortare period. alltså kommer dom ut i arbetslivet snabbare. Visserligen får vi en generellt lägre utbildningsnivå, men det får det vara värt. De som är värda en utbildning får det ju i varje fall. I dag är det ju en massa uppkomlingar som pluggar och konkurrerar med rikefolkets ungar om de attraktiva jobben. Och så kan vi ju inte ha det!

Dessutom föreslår utredningen att vi ska höja pensionsåldern så att vi jobbar längre. Jag undrar om utredningen gjort någon internationell jämförelse? Den visar ju t.ex. att Sverige har den högsta verkliga pensionsåldern inom de industrialiserade EU-länderna. De som slutar jobba för tidigt i Sverige verkar mest vara en massa höjdare som förhandlat sig fram till attraktiva och förmånliga pensionsavtal så att dom kan ut och segla eller köpa en liten kåk i Västindien eller i Thailand vid 55. Låt just dom jobba till 65 först, innan vi tvingar vanligt folk att jobba till 67!

De politiska opinionsundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. Den senaste jag sett var den Synovate gjort för DN. Enligt denna har sossarnas ras bromsats upp och S ökat igen medan moderutterna gjort tvärtom. Enligt undersökningen är sossarna ensamma (42,3%) större än de Fyras Gäng (40,8%). Miljöpartiet med 6,5% är tredje största parti efter S och M. Mp + V tillsammans är större än Mauderata centerpartiet och folkpartiklarna tillsammans. Kd ligger precis över 4%-spärren medan Sverigedemokraterna ligger under. M (25,2%) är skyhögt större än sina tre koalitionspartners tillsammans (15,6%). Bara ett antal jämförelser som inte brukar nämnas i media.

Och i morgon är det julskyltning i Åstorp och Åstorps Hembygdsförening har julmarknad. Kan vi hoppas på lite trevligare väder än i dag när det mest regnat (jo, tidvis har det sett ut som snö i luften med förvandlats till regn när det når marken). Brr!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s