NATO-landet Sverige?

Den 22 november skrev jag och berättade om NATO-övningen Loyal Arrow som ska hållas omkring Luleå under juni nästa år. Tidningen ETC har försökt få en kommentar från Försvarsdepartementet, men har inte haft så stora framgångar. – ”Det här är ett rutinärende” från pressekreteraren Mikael Östlund är egentligen det närmaste en kommentar man kan komma. Och han fortsätter: – ”Man ska nog försöka ta sig bort från NATO-skräcken. NATO:s generalsekreterare nämner Sverige som det viktigaste samarbetslandet.” Vi är helt enkelt så nära ett medlemskap man kan komma utan att formellt vara medlem? Hur var det nu det hette en gång i tiden. Alliansfria i fred för neutralitet i krig? I dag är vi så NATO-anslutna man kan bli utan att det skrivits på något avtal. Och allt detta utan att det fattats politiska beslut i frågan av våra folkvalda politiker. Vi har i princip anslutits till NATO och övergett ett av fundamenten i svensk politik, utan att det har debatterats och beslutats av folkvalda som kan ställas till ansvar.

För några dagar sedan skrev en av Högeralliansregeringens doldisar, Handelsminister Ewa Björling, ett debattinlägg där hon berättade att hon nu inom EU ska arbeta för att dagens förbud mot snus ska avskaffas. I dag har vi alltså den något underliga EU-världen att det är fritt fram att sälja röktobak inom EU. Man till och med subventionerar odlingen av tobak. Men det mindre farliga snuset är förbjudet överallt utom i Sverige och på Åland. Det handlar naturligtvis om att man vill skydda de stora tobaksproducenterna från konkurrens från en produkt som kan minska deras profit. Den dag EU med folkhälsan som skäl inför stora begränsningar i spridandet av alkohol och tobak i övrigt (istället för att stödja spridandet) kommer jag att ta snusförbudet på allvar. Men inte innan dess! Jo rätt gissat, Ewa Björling är snusare…

Utbildningsminister Jan ”skoltalibanen” Björklund vill minska hemspråksundervisningen. Han tycker att det är mycket viktigare att eleverna lär sig svenskan ordentligt, och tror att hemspråksundervisningen är ett hinder för detta. Men som vanligt är den gode folkpartikeln ute och reser och har inte en aning om vad han pratar om. Enligt en rapport från Skolverket har de elever som får modersmålsundervisning bättre betyg än andra. När ni hör utbildningsministern påstå något så ska ni vara medvetna om att sanningen är tvärtom.

Och slutligen, som omväxling till allt gnäll och gnöl här på Sven Tycker, en god nyhet. Mellan 1960 och till 2005 har barnadödligheten i världen minskat med 60%. Det går helt enkelt framåt!

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “NATO-landet Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s