Stora och små bedragare

Från de stora pengarnas värld rapporteras att Bernard Madoff, tidigare styrelseledamot av Nasdaqbörsen, har gripits av polisen i USA. Han misstänks för omfattande svindlerier. Han uppskattas ha svindlat bort omkring 50 miljarder dollar. Vilket måste göra honom till aspirant på världsrekordet. Hans investmentbolag har egentligen bara varit en form av pyramidspel. Är inte hela börsbubblan en form av pyramidspel?

För några veckor sedan blev Stein Bagger utnämnd till Årets entreprenör i Danmark. I dag väntar man i Danmark på att han ska utvisas från USA till Danmark där han nu är misstänkt för svindlerier i miljardklassen. SEB har förlorat 70 miljoner och Danske Bank 350 miljoner. Gränsen mellan framgångsrik entreprenör och investerare å ena sidan och svindlare är hårfin.

I Storbritannien planerar man att införa lögndetektorer inom den brittiska socialtjänsten. För att avslöja bedragare som lurar staten på pengar ska något som heter VRA, Voice Risk Analysis, införas. Det uppskattas att de brittiska skattebetalarna luras på upp mot motsvarande 5 miljarder av bidragsfuskare. Jag såg förresten att finansbubblan gjorde att de brittiska skattebetalarna fick pumpa in 260 miljarder i Royal Bank of Scotland, 220 miljarder i HBOS och 220 miljarder i Lloyds. Så man behöver verkligen de där 5 miljarderna!

Förresten ser jag att de kommande veckornas börsutveckling är avgörande för om börsraset i år blir värre än tidigare rekord, 1931. Det har varit verklig åtgång på ballonger!

Sarks flagga

Västeuropas sista feodala utpost har fallit. Det har för första gången hållit val på Sark. Och familjen Barclay förlorade. Bara två av deras nio kandidater blev invalda i det lokala parlamentet. Miljardärsfamiljen ”gillade inte tonen, så de har tagit sin boll och flyttat den till en annan spelplan” kallade en av de två vasallerna som blev valda det för. Så familjen har nu stängt hotell och bank på ön. Ön har ett visst självstyre under Guernsey. Som i sin tur lyder under den engelska kronan, men är inte del av Storbritannien. Så kan de gå om man inte lyder husbonden. Sark är förresten förklarat bilfritt.

För övrigt noterar jag att den grekiska polisen börjar få slut på tårgas.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s