Demokrati på EU-vis

Tycke som vi,eller...

Jag fick i dag nya numret av tidningen Kritiska EU-fakta från Folkrörelsen Nej till EU och jag kan inte låta bli att stjäla Robert Nybergs omslagsteckning på temat Demokrati på EU-vis. Ett av de vanligaste argumenten för att irländarna snabbt måste få en chans att rätta till sitt felaktiga val är att en undersökning visat att dom stackarna var dåligt informerade om EU, och det var därför dom röstade fel – dvs Nej. Undersökningen visade nämligen att det var många fler av de som röstade Nej än av de som röstade Ja som bland sina argument hade att dom inte var tillräckligt informerade om det nya fördraget. Å andra sidan undrar jag hur många av de som röstar Ja till något som anger motivet att dom vet för lite. Samma undersökning visade också på ett stort antal områden att Nej-sägarna faktiskt var bättre informerade än Ja-sägarna. Men Demokrati på EU-vis innebär att man får upprepade chanser att rätta till felaktiga val tills man svarat rätt – rätt enligt Maktens sätt att se det alltså.

Den amerikanska överslipsnissen Bernard Madoffs pyramidspelsliknande investmentbolag kan även ha drabbat svenska banker. Jag berättade om bedrägeriet redan i lördags. Nordea riskerar ungefär en halv miljard kronor. BNP Parisbas, Frankrikes största bank spelade bort 4 miljarder. Brittiska HSBC lekte bort 12 miljarder. Royal Bank of Scotland kastade 4 miljarder i sjön. och så fortsätter listan tills vi är uppe i omkring 400 miljarder kronor. Inte illa pinkat av en slipsnisse. Och i slutändan är det vi vanliga knegare som får betala notan för slipsnissarnas lekstuga!

Kammaråklagare Gunilla Öhlin i Kalmar har inlett en förundersökning om det skett lagbrott i samband med att kärnkraftverket i Oskarshamn i våras lämnades obevakat under perioder. Man hade inte tillräckligt med vaktpersonal, så när vaktpersonalen gick ronder på området stod ingången obevakad i upp till en timme per natt. Bara nämnt så där apropå att man från den svenska kärnkraftsindustrin tar säkerheten på fullt allvar?!

I Tyskland har polischefen i Passau i Bayern knivstuckits av en nynasse. Mordförsöket var ett uppenbart politiskt terrordåd. Här i Sverige har ett antal terrordåd genomförts av högerextremister på senare tid. Men dom har inte fått så stor publicitet. Och när högernassarna tågade i Salem nyligen skyddades demonstrationen av polisen med antirasister som också ville demonstrera kördes bort av polisen. Jag har inget till övers för de bråkstakar som uppenbart gillar våld och som skyller sina dumheter på att dom är antirasister. Men jag är ännu mer oroad över de högerextremister som med renrakade huvud och marchkängor tågar fram lite då och då.

Om någon undrar varför jag inte kommenterar Thomas Quick så beror detta på att jag inte begriper ett dugg.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s