Kvacksalveri

I går kom det två stycken olika politiska opinionsundersökningar. En från Skop och en från Demoskop. I vissa trender är dom eniga, på andra områden visar dom helt olika resultat. Slutsatsen man kan dra är att politiska opinionsundersökningar läser man mest för att man tycker det är roligt, inte för att dom presenterar någon sanning. I den följande tabellen kan vi se inom vilka intervall de olika instituten placerar partierna och hur det ändrats från förra månaden.
Socialdemokraterna 36,4 – 38,1 (-1,0 eller -1,6)
Moderaterna 27,1 – 31,5 (+1,0 eller +1,4)
Miljöpartiet 6,6 – 7,3 (+0,1 eller + 0,3)
Folkpartiet 6,1 – 6,9 (-0,7 båda)
Vänsterpartiet 6,2 – 6,8 (+0,8 eller -0,9)
Centerpartiet 5,2 – 6,3 (-1 eller +1,2)
Kristdemokraterna 2,5 – 4,3 (-0,7 eller -1,6)
Sverigedemokraterna 2,5 – 3,4 (+0,2 eller +0,8)
Partierna presenteras i storleksordning, baserat på ett genomsnitt av de två undersökningarna.

Båda undersökningarna visar med tydlighet att Moderaterna fortsätter att äta upp sina tre stödpartier. Enligt Demoskop är nu Moderaterna mer än dubbelt så stora som de tre småttingarna tillsammans. En utveckling som tydligen även högerbebisarna har börjat upptäcka. Jag hörde Kd:s partisekreterare efterlysa en tydligare målsättning att låta företrädare för småttingarna oftare få framträda. Jag för min del är inte säker på att DET skulle lösa problemet. Kanske är det bättre att det är tyst? Min högst kvalificerade gissning är att Kd faktiskt åker ut. Att C kommer att hänga på gärsgård, men trots att man övergett de som vet vad en gärsgård är så kommer man nog att klara sig. Partiet har så pass många kärnväljare att även om man skrämt iväg en hel del av dom så finns det tillräckligt många kvar även efter Mauderatens härjningar. Men stödpartiernas väljarras kommer att fälla avgörande när det gäller regeringsmakten. Men, det är många telefonintervjuer kvar att göra innan det är allvar.

Att man ska ta statistiska undersökningar med en stor nypa salt visar en redovisning av undersökningar av skolelever som gjorts. När man ställt nästan exakt likadana frågor till samma elever, men vid olika tidpunkter har svaren varierat så mycket att det är uppenbart att de redovisade resultaten inte ens är värda så mycket som papperen som använts är värda. Och det gäller nog också politiska opinionsundersökningar. Felmarginalen är ett antal procentenheter! Men dom är kul!

Bland de senaste israeliska fullträffarna i Gaza ingår en klinik som drevs av Svenska Kyrkan. Det var ursprungligen en mödravårdsklinik, men hade nu byggts om till akutsjukvårdsklinik men hade inte hunnit tas i bruk. Byggnaden träffades först av en fullträff från luften, och utsattes sedan av beskjutning från markstyrkor tills den var totalförstörd. Den officiella israeliska förklaringen är tydligen att en politiker inom Hamas bodde i närheten!

Enligt visa uppgifter från Israel börjar man nu närma sig ett slut på invasionen. Men samtidigt har Israel kallat in reservister. Endast framtiden kan visa vilket som är verklighet och vilket som är desinformation.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s