Att sila mygg men svälja kameler

Jag hörde lite av partiledardebatten på radion under dagen. Och det handlade tydligen en hel del om Gazakonflikten. Från de Rödgröna en ganska kraftig kritik för att man från Högerallianshåll inte vill ta avstånd från Israels övervåld. Och att detta måste få konsekvenser för militärt samarbete med Israel. Men jag hörde flera (Mauderaten, skoltalibanen m.fl.) som jag tyckte lade hela skulden för det som händer på den palestinska sidan. Det poängterades om och om igen Israels rätt till försvar. Men ingen av dom sade ett knyst om palestiniernas rätt att bekämpa en ockupationsmakt. Båda rättigheterna finns inskrivna i de internationella lagar som trots allt finns. Men Högeralliansföreträdarna verkade vilja sila mygg (palestinska brott) men svälja kameler (israeliska brott). Skäms dom inte alls?

Bland de senaste avslöjandena är att man från israelisk sida uppenbarligen vid flera tillfällen använt s.k. fosforbomber. Något som är totalförbjudet att användas mot människor. Fosforbomber är en form av kemiska vapen som vållar svåra brännskador på de som får det på huden. Kanske dags för en amerikansk invasion eftersom det tydligen finns kemiska vapen i Israel. Det var ju liknande argument man hade med Irakinvasionen.

Avigdor Lieberman (som med sitt parti Yisrael Beitenu senast satt i den israeliska regeringen fram till 2006) hotar Gaza med atombomber. Han har tidigare framfört att palestinska regeringsledamöter borde avrättas, palestinska affärer och företag borde sprängas och palestinska fångar borde dränkas i Döda Havet. Bara noterat för att markera var de verkliga extremisterna finns. Det är väl på hans initiativ som Israel bombat parlamentsbyggnaden i Gaza och flera av ministerierna.

Tack vare ett litet tips från syrran så tittade jag på en riktigt mysig film på SVT1 i går på kvällen. ”Station Agent” från 2003 handlade om dvärgen Finbar McBride (spelad av Peter Dinklage) som är järnvägsentusiast och jobbar i en affär som säljer modelljärnvägar. Plötsligt dör affärsinnehavaren knall fall, och det visar sig att han testamenterat en gammal järnvägsstation, Newfoundland, till Fin. Så han följer järnvägen och traskar dit för att flytta in. Här kommer han i kontakt med Joe Oramas (spelad av Bobby Cannavale) som har sin ambulerande kaffeservering placerad precis utanför Fins nedlagda järnvägsstation och den olyckliga konstnären Olivia Harris (spelad av Patricia Clarkson som jag såg nominerades för bästa kvinnliga skådespelare för rollen). Filmen visar hur det byggs upp en vänskap mellan dessa helt olika personer (och Emily på biblioteket samt den färgade skolflickan Cleo). Visst var det mitt eget järnvägsintresse som lockade mig att titta, men filmen kan verkligen rekommenderas. Tack Inga för tipset!

”Men en regering som gjort sig av med en vinstmaskin som Vin & Sprit kan rimligen inte engagera sig i ett förlustäventyr som Saab. Om inte Maud Olofsson inser detta vet åtminstone finansminister Anders Borg att räkna plus och minus.”

Jo, så skriver Dagens Nyheter i dagens ledare. Kan man spåra en liten (mycket liten) kritik av Förskingringsminister Mats Odells (kd) korkade affärer? Och en misstanke att Mauderaten (c) inte kan räkna? Inte visste jag att ledarskribenterna på DN var så intelligenta!

För övrigt såg jag att Företagarna undersökt förtroendet bland deras medlemmar för de statliga myndigheterna. Skatteverket i topp, och – jo, Försäkringskassan i botten!

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Att sila mygg men svälja kameler

  1. Göran Andersson

    Att sälja Vin & Sprit var en lysande affär för svenska staten. Då huvuddelen av Spritgrossistens varor importeras, och storsäljaren Absolut som huvudsakligen säljs på export och där framförallt till USA-marknaden inte visar någon direkt tillväxt längre. Detta beror på att man inte längre växer på sin huvudmarknad i USA, utan snarast förlorar marknadsandelar till andra vodkamärken. I bästa fall kan man hålla sin försäljning oförändrad, trots en viss tillväxt och då tappar man i realiteten marknadsandelar. Detta kan den franska grossisten bättre kompensera på sina stora marknader, än vad V&S har kunnat gjort.Då flera vodkasorter i premiumsegmentet har tillkommit, så är nu risken stor för att ytterligare tapp av marknadsandelar mycket stor för Absolutmärket. PÅ marknader i sydligare länder där vodka nästan bara ingår i drinkar, kan man med fördel använda billigare sorter, då detta knappast påverkar smaken.Varor som säljs på att vara exklusiva och där alltså varumärket måste vårdas mycket noggrant, eftersom detta är nästan hela varans värde, är mycket känsliga för nya trender. Alltså var det större risk att Absolut skulle börja dala, en att någon ytterligare försäljningsökning skulle infinna sig.Alltså var det rätt tidpunkt att sälja och priset på 55 miljarder mycket över förväntningarna. Slutligen rimmar den svenska statens idé om att minska alkoholförtäringen illa med att hårdlansera sprit utanför Sveriges gränser och denna dubbelmoral kan med lätthet vändas mot Sveriges alkoholpolitik.Nu är vi av med vår hycklande framtoning på grund av detta åtminstone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s