Försäkringskassans kris, kapitel femtioelva

Kritiken mot Försäkringskassan fortsätter. I dag var det JO som framförde mycket stark kritik mot hur Försäkringskassan skött sin service till allmänheten.

Försämringskassan

Så här skriver bland annat JO: – ”Försäkringskassan har i arbetet med omorganisationen uppenbarligen försummat att i tillräcklig utsträckning beakta de förvaltningsrättsliga kraven på ärendehandläggningen. Det är också anmärkningsvärt att Försäkringskassan inte hade bättre beredskap för de problem som en så omfattande omorganisation rimligen kunde väntas medföra. Det är tydligt att Försäkringskassan underskattade svårigheterna vid genomförandet av den nya organisationen.” Det här är hård ord för att komma från Justitieombudsmannen.

Men egentligen har många kommentarer missförstått var problemen ligger. Ett mycket tydligt exempel är Svenska Dagbladet som verkar tro att det är sammanslagningen av RFV och de lokala Länskassorna till en myndighet – Försäkringskassan, som är det stora problemet. Det finns enkelt uttryckt fyra grundskäl till problemen. Sammanslagningen till en myndighet är det minsta problemet. Personalnedskärningar som Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) ligger bakom är en stor faktor bakom problemen. Den våldsamma centralisering av verksamheten till ett fåtal stora opersonliga produktionsfabriker istället för lokal handläggning där handläggarna hade nytta av lokal kännedom har en stor skuld. Och slutligen det faktum att man trodde att ett utökat IT-stöd löser alla problem har en stor skuld. Ett IT-stöd som blev mångdubbelt dyrare än beräknat samtidigt som det gav mindre besparingar en beräknat. Till detta ska läggas en från högsta ledningen uselt planerad omorganisation där man inte lyssnade på personalens varningar.

Från Storbritannien rapporteras att BBC stoppat en vädjan om bistånd till hjälp åt civilbefolkningen i Gaza. Tydligen anser man det vara kritik av Israel att säga att civilbefolkningen är i stort behov av akut hjälp. Gamla goa BBC verkar få en allt solkigare överrock!

Och från Israel kommer rapporter som tyder på att man från den sidan indirekt erkänner att det begåtts krigsbrott från Israels sida i Gazakriget. Den israeliske premiärministern Ehud Olmert har nämligen lovat att förhindra att israeler ställs inför rätta anklagade för krigsbrott. – ”Befälhavare och soldater som skickades till Gaza måste få veta att de går fullständigt säkra från olika tribunaler…” sade Olmert i går. Man har tillsatt en kommitté som ska samordna ansträngningarna för att erbjuda lagskydd. Man har också förbjudit publicering av namn och bilder på militära ledare för att förhindra att dessa ska kunna identifieras. Från Gaza har allt fler rapporter och bevis kommit som visar att användningen av förbjudna bomber med vit fosfor har använts mot civila.

EU:s beslut att stryka Folkets Mujahedin från terrorlistan sätter än en gång fingret på frågan om vem som är terrorist och vem som inte är terrorist. Eftersom stämplandet styrs av USA stämplas organisationer som bekämpar vänner till USA som terrorister, medan grupper som bekämpar ovänner till USA har en mycket högre nivå för att klassas som terrorister. Vad hade partisaner i Jugoslavien som bekämpade Hitlertyskland kallats? Norska motståndsmän under samma period? Vem som är terrorist eller inte är en fråga om tidpunkt och vem som står för klassificeringen.

Jag ser att kostnaden för att slutförvara det svenska kärnkraftsavfallet helt plötsligt har stigit från 55 miljarder till 78 miljarder kronor. På frågan om vi kan räkna med ytterligare kostnadsstegringar svarar de ansvariga: – ”Jag tror man får vara beredd på vissa justeringar i kostnaderna…”. Hrm!

Slutligen noterar jag att Robinson – Kent Larsen tycker att det varit tyst om honom en tid. Så han har nu gått ut och beklagat sig över alla bärplockare som bajsar i skogen utan att täcka över sin skit. Sedan kommer älgjägarna med sina hundar som rullar sig i skiten. Taskigt! Jag utgår ifrån att Kent har full koll på sin egen jakthund och plockar upp efter den. Jag tror inte det är roligare när hunden rullar sig i hundskit än människoskit. För att inte tala om älgarna själva… Uppriktigt sagt finns det mycket värre saker som lämnas efter sig i skogen. Och som inte försvinner efter ett litet tag. Bildäck, ölburkar, plastpåsar, tomhylsor från skjutgalna jägare, kulorna från skjutgalna jägare osv.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s