Militärnostalgikerna vädrar morgonluft

Militärnostalgikerna har börjat vädra morgonluft. Anförda av Jan ”talibanen” Björklund (fp) och ett antal pensionerade militärer har man börjat beklaga sig över att Sverige plötsligt inte kan försvara sig och kräver mer skattepengar till generalerna att leka med. Och som vanligt kommer man med hotet från ryssen som argument. Ett hot som använts av svenska militärhetsare i hundratals år. Nu senast är det konflikten mellan Ryssland och Georgien som används som argument. Det finns därför anledning att poängtera att det under i det närmaste 70 år inte varit någon väpnad konflikt i Europa som inte på ett eller annat sätt varit någon form av inbördeskrig. Vi har haft konflikter i bland annat Spanien och Nordirland. Vi har haft konflikter i det sönderfallande Jugoslavien. Och nu senast en inbördes konflikt i Georgien som ju handlade om en del av Georgien som inte ville vara en del av Georgien. Så egentligen är den största militära risken för Sverige att Skåne kräver självständighet eller att EU till slut utvecklas till ett Europas Förenta Stater men att någon region inte vill vara med. Men, som sagt, under de senaste 70 åren har Europa bara drabbats av interna konflikter. Inte militära konflikter mellan olika stater! Georgienkonflikten var en inrikeskonflikt i Georgien med Ryssland inblandad! De europeiska nationsgränserna är etablerade i dag, förutom i sönderfallna Jugoslavien och Sovjetunionen.

Även Aftonbladets ledarskribent Mats Engström trillar i dag i samma fälla. Han går till och med så långt att han skriver ”Rysslands invasion av Georgien skrämmer.” Jag är mer rädd för vad den nuvarande presidenten i Georgien Micheil Saakasjvili kan tänkas hitta på för att kunna sitta kvar än jag är för att Ryssland ska börja invadera länder utanför det som en gång var Sovjetunionen. Väx upp från rysskräcken!

Israel fortsätter att visa hur nonchalanta man är mot den internationella opinionen. I dag stoppades en biltransport med ett 20-tal diplomater från olika Västeuropeiska länder vid gränsen till Gaza sedan dom varit på ett besök i Gaza för att utreda hjälpbehovet. Bland annat två svenska diplomater ingick i konvojen. Diplomaterna kvarhölls i sex timmar av den israeliska militären innan dom slutligen fick tillåtelse att återvända till Israel. Men när dom skulle köra från platsen utsattes man för beskjutning från de israeliska trupperna. Kanske kan vi förstå den palestinska befolkningens frustration över sin instängdhet och den behandling man ständigt utsätts för av israeliska trupper. När västeuropeiska diplomater tvingas sitta och vänta 6 timmar vid en gränspostering, hur länge tror ni palestinier tvingas vänta?

Jag hörde Calle Str… f’låt Bildt i går återigen kräva att gränserna måste öppnas. Han tog som exempel att i dag släpps mindre än 200 lastbilar med förnödenheter in i Gaza om dagen. Bara för att nödvändigt uppfylla behoven krävs 600-700 lastbilslaster. Det som håller palestinierna vid liv är smugglingen av mat, mediciner och bränsle genom de grävda tunnlar som finns mellan Gaza och Egypten. Tunnlar som fortfarande regelbundet bombas av israeliskt flyg.

Dagens skratt fick jag när jag läste Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons (m) debattinlägg i Aftonbladet i dag. Under rubriken ”Mediabilden är orättvis” försöker hon dra valser. Jag tycker Socialförsäkringsministern ska avgå och börja skriva romaner istället!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s